V dražbě na Žofíně byla i díla světových architektů

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.12.2006 00:35
Praha

Praha - Benefiční koncert a aukce uměleckých děl, která se ve čtvrtek večer konala na pražském Žofíně, vynesla 984.000 korun. Peníze dostane humanitární sdružení Centrum dobré vůle. ČTK to dnes řekl Vladimír Mertlík z pořádající agentury. Na aukci ještě naváže další, menší dražba v Karlových Varech, která se bude konat u příležitosti výročí založení humanitárního sdružení.

    Mertlík počítá s dalším výtěžkem; někteří lidé, kteří díla v Praze vydražili, je totiž poté věnovali znovu do aukce. "Počítáme, že celkový výtěžek jistě přesáhne milion. Bude to poprvé v historii našich aukcí," řekl Mertlík.
    Večer s dobročinnou dražbou, který měl název Podepsáno srdcem, se ve čtvrtek na Žofíně konal podvanácté. Pokaždé jeho pořadatelé osloví skupinu umělců, jejichž díla na určité téma se vždy draží v sadě s výtvorem handicapovaného autora. Letos do dražby svými díly přispěli světově proslulí architekti a designéři - lord Norman Foster, John Eisler, Dominique Perrault, Sumet Jumsai, Richard Meier, Nicholas Grimshaw, Frank O. Gehry, Rem Koolhaas, Jack Pringle, Jan Kaplický, Eva Jiřičná, Bořek Šípek, Josef Pleskot či Ladislav Lábus.
    Vyvolávací cena všech děl je 10.000 korun, přihazuje se po 2000 korun. Nejvíce zaplatil jeden z dražitelů za skleněnou plastiku Matse Jonassona s názvem Face to Face, která se dražila spolu s kresbou osmnáctiletého klienta kodaňského sociálního ústavu. Nový majitel za tato dvě díla zaplatil 100.000 korun.
    Podle Mertlíka stále stoupá zájem lidí, kteří se účastní večera a draží. Ve čtvrtek jich ze 600 návštěvníků večera bylo kolem padesáti, další tři stovky lidí podle něj přihlížely. Poprvé také k dílům zahraničních umělců přispěla díla handicapovaných ze čtyř zemí - kromě Česka také z Dánska, Nizozemska a Velké Británie.
    Vydražené peníze přispějí prostřednictvím Centra dobré vůle a jeho programů Harmonie, Family Care a Školička tělesně postiženým a vážně nemocným seniorům, postiženým dětem a jejich rodinám i dětem ze sociálně slabých rodin při jejich zařazování do škol a společnosti.
    Mertlík plánuje další ročník dražby a benefičního koncertu. Jeho tématem budou světoví skláři. Měl by tak podle pořadatele předznamenat mezinárodní sklářské bienále, které chce agentura uspořádat v roce 2008 v Praze.
0 komentářů
přidat komentář