Středočeský kraj požaduje změnu zákona o vlivu staveb na ekologii

Vložil
ČTK
08.12.2006 11:45
Praha

Praha - Středočeský kraj podal do sněmovny návrh na změnu zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Kraj prohlašuje, že pokud změny v novele neprosadí, přibude mu práce, a bude muset přijmout zhruba 20 úředníků. ČTK to ve čtvrtek sdělil středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

    Letos schválená novela zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí rozšířila okruh staveb, kterých se proces posuzování jejich ekologického vlivu týká. Kraj ale nemá dostatek úředníků na vyřizování posudků. "Dnes děláme někde kolem 150 až 180 posouzení vlivu stavby na životní prostředí a ten nový zákon podle našeho odhadu to zdesetinásobí, to znamená, že bychom měli přijmout přibližně 20 lidí," řekl Bendl.
    Letos se kraji podařilo snížit počet úředníků o 50 lidí. Jeden úředník stojí kraj ročně téměř 600.000 korun, řekl Bendl. Kraj proto v průběhu roku posuzoval náplně práce jednotlivých úředníků a snížil jejich počet.
    Na novelu zákona si v létě stěžoval i  pražský magistrát. Který upozorňoval na to, že bude muset přijmout asi šest zaměstnanců a zařídit pro ně kanceláře. Podle pražských radních by se také zvýšily náklady na zveřejňování informací, a to o pět milionů korun ročně.
    Poslanecká sněmovna tento týden posuzovala návrh Středočeského kraje na osvobození veřejné hromadné dopravy od mýtného, poslanci jej však zavrhli už v  prvním čtení. Bendl doufá, že tentokrát poslanci změnu zákona podpoří. "My si myslíme, že tak, jak je to dneska nastavené, tak to absolutně stačí a není potřeba další nároky na počet úředníků a i zdržování řady staveb," dodal Bendl. Předpokládá, že se sněmovna návrhem kraje bude zabývat začátkem příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář