CNA: Každý prostor má svou píseň

30/11/2006 – 31/1/2007, CNA Ostrava

Zdroj
David Floryk, Centrum nové architektury
Vložil
Tisková zpráva
06.12.2006 11:10
"Zavřu oči a stávám se zvukem. Naslouchám odpovědi přítele,
jehož kůže uzavírá prostor. Kůže z betonu, kůže ze skla, ze dřeva ..."

Ve čtvrtek 30.11. byla v Galerii CNA zahájena poslední letošní akce, presentace "audiovizuální sběrny" Marka Pražáka, propojující lokality vzdálené a současně blízké: newyorský Harlem a část ostravských Vítkovic, zvanou Jeremenko. 

    Lokalita Jeremenko - lokalita Harlem
    Marek Pražák

    "Existovat v prostoru, pocit definitivní neoddělitelnosti.
    Kontaminace okolním místem, jeho zvuky, přijímání pachů, rytmů.
    Spolu zdánlivě nesouvisejících tlaky a naléhání.
    Cesta od bodu k bodu, okolo rastrů a měkkých hmot.
    Dvě cesty, dvě procházky, dva časy, od bodu k bodu.
    Podobné náplně, podobné funkce, plahočení, umělé osvětlení, padající světlo."


Fotografické pásmo, téměř filmový pás, jímž byl jakoby "obtočen" prostor galerie, mapoval obě lokality a nabízel pohled na ně okem básníka: podivuhodná zákoutí, zapomenuté dvory, zasmušilé konstrukce. "Kontaminace místem".
Neopakovatelně "Pražákovský" pak byl vizuální doprovod touto procházkou po předměstích: velkoplošná projekce svého druhu dokumentárního filmu, natočeného přímo TAM,  jehož byl autor nejen režisérem, nýbrž i hercem, komentátorem i "výrobcem zvuků" a mediálních efektů. Odlehčený pohled na neodlehčený život?

Celé dění vernisáže bylo provázena libou vůní vařených párků, neboť k Harlemu neodmyslitelně patří horký hot-dog - a tuto příležitost k zakousnutí dostali i všichni ctění návštěvníci onoho večera. Chtěl-li nás Marek Pražák toho dne přesvědčit, že každý prostor má svou píseň, pak nutno říci, že kromě přehršle zážitků audiovizuálních si odnésti i zkušenost, že některé prostory mohou mít i svou chuť a vůni.



Sochař, designér, scénograf, muzikant, žije a pracuje střídavě v Ostravě a na Balkáně. Absolvent VŠUP v Praze, zabývá se volnou tvorbou, plastikou, užitým uměním. V oblasti designu se věnuje "detailům" v architektuře, plastikou a solitérním designem. Jednotlivá díla jsou roztroušena ve veřejných a soukromých prostorech v řadě evropských zemí.



Výstava potrvá do 31. ledna 2007 a je přístupná ve všední dny od 9 - 16 hodin. Párky už nebudou, ale píseň prostoru lze hledat pořád.
0 komentářů
přidat komentář