Oprava Národního památníku na Vítkově v Praze 3 se blíží

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
05.12.2006 16:45
Praha

Praha - Celková oprava Národního památníku na Vítkově v Praze 3 se blíží. Správce památky, Národní muzeum, má stavební povolení a v nejbližší době vypíše výběrové řízení na firmu, která práce provede. Po rekonstrukci bude v památníku expozice s názvem Křižovatky české státnosti, řekl dnes ČTK náměstek ředitele muzea Milan Plaček. Časem by měla být restaurována také monumentální jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova.

    O využití památníku se debatuje řadu let. S myšlenkou vybudovat tam expozici o české státnosti přišlo právě Národní muzeum. Nyní už vše potřebné přichystalo a na rekonstrukci bude mít i  peníze. "Díky tomu, že je to v usnesení vlády, finanční zajištění akce do roku 2009 skutečně je," poznamenal Plaček.
    Odhadované náklady prozradit nechtěl. Cena vzejde z výběrového řízení. Podle informací ČTK se orientačně hovoří zhruba o čtvrt miliardě korun.
    Projekt předpokládá mimo jiné to, že v části terasy vznikne kavárna, z níž bude výhled na Prahu. Změní se také vstup do památníku směrem od sochy, kde budou zaskleny postranní sloupové výplně. Nyní jde už jen o to, zda projektant ještě nebude muset upravit první podzemní podlaží památníku pro potřeby expozice.
    Pokud změny nebudou, soutěž by mohla být vypsána do dvou týdnů, uvedl Plaček. Stavební práce by měly být hotovy v říjnu 2009.
    V téže době by mělo skončit restaurování Žižkovy sochy. Nedávno sice byla pod lešením, které ji ale jen zajišťovalo proti otřesům při ražbě nových železničních tunelů pod Vítkovem. Nyní podle náměstka ředitele muzea Karla Ksandra končí restaurátorský průzkum sochy.
    Je ale již známo, že má dva vážné problémy, řekl ČTK Ksandr. V bronzových odlitcích koňských noh je železobetonová konstrukce. Kvůli tomu, že tam zatékalo a srážela se tam voda, která zamrzala, kopyta jsou rozpraskaná. Na soše jsou také rezavé ocelové šrouby, které se budou muset vyměnit.
    Restaurování sochy by chtělo Národní muzeum podle Plačka svěřit odborné firmě, která bude vybrána v  jiné soutěži. Měla by být vyhlášena příští rok. "Myslím si, že socha by si to skutečně zasloužila. Vždyť je to největší jezdecká socha na světě," poznamenal náměstek.
    Monumentální památník, který je národní kulturní památkou, vznikl ve 30. letech 20. století. Měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání parlamentu a k dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Bronzová Žižkova socha od Bohumila Kafky, která je součástí budovy, je vysoká devět metrů a váží 16,5 tuny.
0 komentářů
přidat komentář