Český Krumlov koupil domek, v němž žil a tvořil malíř Schiele

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
05.12.2006 16:40
České Budějovice

České Budějovice - Českokrumlovský rozvojový fond koupil od soukromých majitelů domek, v němž v Českém Krumlově žil a tvořil rakouský malíř Egon Schiele. Zaplatil za něj 3,9 milionu korun. Na jaře 2008 by tam měla vzniknout expozice připomínající veřejnosti umělce, který město proslavil po celém světě, řekl dnes ČTK Miroslav Reitinger, ředitel rozvojového fondu, který je stoprocentní dceřinou společností města.

    Schiele pobýval v Krumlově v  letech 1910 až 1911 a "město na modré řece" s křivolakými uličkami a starými domy nakupenými těsně na sobě ho velmi inspirovalo. Stalo se mu únikem z  velkoměstské Vídně a vznikly tam mnohé z jeho nejkrásnějších obrazů znázorňujících město a krajinu; jeho odkaz ve městě od roku 1993 připomíná mezinárodně uznávaná galerie. "Tohoto umělce vnímáme jako magnet, který přivede do Českého Krumlova další návštěvníky," uvedl Reitinger.
    Zahradní domek vlastnili lidé, kteří v Krumlově nebydlí a dlouho se jej snažili prodat. Zahájili sice i rekonstrukci, ale práce zůstaly nedokončeny a opuštěný objekt chátral a stával se cílem vandalů. Reitinger vývoj nabídek sledoval 11 let, z  původně požadované částky 15 milionů korun klesla loni suma na deset milionů a když letos spadla ještě níž, už neváhal. "Tuto částku už by mohl vynaložit leckdo a objekt by se mohl dostat i mimo vliv města. Tím by byl ohrožen vznik veřejně přístupné expozice, kterou tam chceme udělat," upřesnil.
    Technický stav objektu vyžaduje okamžitý stavební zásah. Nejdřív ho bude třeba zabezpečit před vstupem cizích osob a povětrnostními vlivy, nejnutnější je nyní opravit střechu. Podle předběžných odhadů by částka na rekonstrukci domku neměla překročit dva miliony korun. Po opravě by se v něm mohly objevit například kusy nábytku, které si sám Schiele navrhoval.
    S projektem se nepřímo vážou i další výdaje na úpravu okolí. Pro fond, který už vlastní nedaleký dům s historickým fotoateliérem Josefa Seidla a bývalou synagogu, se koupí Schieleho domku otevřela cesta k snazšímu a levnějšímu zpřístupnění celé této atraktivní lokality. Cílem je přeměnit ji v rekreační zónu s bohatou kulturní náplní, jejíž součástí bude i revitalizovaný park či plánovaná růžová zahrada.
    Do zahradního domku v Českém Krumlově se Schiele nastěhoval v  květnu 1911 i se svou životní družkou Wally Neužilovou, kterou poznal jako model Gustava Klimta. Venkovská idyla jeho umělecké poustevny však vzala rychlý konec; konzervativním obyvatelům města se nelíbil Schieleho volný způsob života a především skutečnost, že kreslí akty dospívajících dívek. Autor byl proto nucen v srpnu téhož roku město opustit. "Nechci myslet na Krumlov, tak rád mám to město, ale lidé tam neví, co činí," citují umělce internetové stránky Egon Schiele Art Centra, s nímž bude fond spolupracovat na oživení malířova domku.
0 komentářů
přidat komentář