Dubajská firma chce postavit u Moskvy nové město

Vložil
ČTK
03.12.2006 20:55
Velká Británie

Londýn

Dubaj - Celé nové město v blízkosti Moskvy má v plánu postavit dubajská developerská firma Limitless. Společnost dnes uvedla, že projekt pod názvem Velké Domodědovo se bude rozkládat na 18.000 hektarech a půjde o "jeden z  největších projektů, jaký dnes na světě plánuje nějaká mezinárodní developerská firma".

První fáze projektu na rozloze 3000 hektarech má stát 11 miliard dolarů. Limitless se v něm spojí s ruskou investiční a developerskou firmou Coalco. Výstavba by měla začít ke konci příštího roku. "Rusko je díky aktivnímu hospodářskému rozvoji mimořádně atraktivní trh s vysokým potenciálem rozsáhlých realitních projektů," uvedl podle agentury AP šéf Dubai World Sultán Ahmed bin Sulajem.
Limitless je jednou z dceřiných firem holdingové společnosti Dubai World, která v poslední době vstoupila ve známost koupí britského správce světových přístavů DP World. Na jaře se tato firma pod tlakem amerického Kongresu vzdala šesti přístavů získaných touto transakcí v USA.
Dubajští developeři se účastní i jiných projektů budování nových měst na zelené louce. Firma Emaar, která je největším podnikem ve svém oboru na Blízkém východě, oznámila letos plán postavit nový saúdskoarabský přístav v Rudém moři King Abdullah Economic City.
Velké Domodědovo, které bude ležet v blízkosti jednoho z moskevských letišť, bude plnohodnotným městem s obytnými domy, obchody i možnostmi zaměstnání. Postaveny zde budou i vzdělávací, rekreační a zábavní zařízení, uvedlo firemní sdělení. Část bytů zde převezme vláda jako obydlí se sociálně únosným nájmem.
Rusko i Dubaj ze Spojených arabských emirátů těží z ohromných příjmů z prodeje ropy, což podporuje investiční aktivitu a zejména obří projekty. Dubaj se považuje za nejrychleji rostoucí město světa a mezi oběma zeměmi se zintenzivňují obchodní a investiční styky.
0 komentářů
přidat komentář