Poptávka po kancelářích v Praze stále roste

Vložil
ČTK
30.11.2006 22:50
Praha

Praha - Na pražském trhu s kancelářskými prostorami přetrvává i letos silná poptávka. Za první tři čtvrtletí bylo pronajato 213.924 metrů čtverečních. Při pokračování současného tempa by poptávka letos mohla překonat rekord z roku 2003, který činí 267.170 metrů čtverečních. Vyplývá to ze studie společnosti CB Richard Ellis.

    "Úspěch na trhu s kancelářskými prostory v průběhu roku 2006 odráží pokračující poptávku nájemců po dobře umístěných kancelářských budovách nejvyšší kvality a také upozorňuje na to, jakou důležitost kladou nájemci na kancelářské prostory jako podpůrný prostředek svých primárních obchodních aktivit," řekl Richard Curran z pražské kanceláře CB Richard Ellis.
    Ve čtvrtých čtvrtletích bývá poptávka obvykle silnější. Ve třetím letošním čtvrtletí poptávka činila zhruba 55.200 metrů čtverečních. To sice představuje pokles proti předchozímu čtvrtletí zhruba o 39 procent, meziročně ale poptávka vzrostla o deset procent.
    V Praze bylo ve třetím čtvrtletí 1,89 milionu metrů čtverečních kancelářských prostor, stejně jako v  předchozím čtvrtletí. Nejvíce kancelářských prostor se nachází v Praze 4 (22,7 procenta), dále následuje Praha 1 (19 procent) a Praha 5 (13,1 procenta).
    Trend klesající míry neobsazenosti pokračoval i v třetím čtvrtletí 2006, mezičtvrtletně míra klesla o více než dvě procenta na 8,96 procenta. Důvodem byla silná poptávka a nedostatek nových prostor dodaných na trh. I přes pokles míry neobsazenosti se nejvyšší dosahované nájemné v Praze stále pohybuje mezi 18 a 19 eury za metr čtvereční měsíčně.
    Výnosy z kancelářských nemovitostí nadále klesaly, ale pomalejším tempem. Současné výnosy z kancelářských nemovitostí se pohybují na úrovni 5,70 procenta.
0 komentářů
přidat komentář