Náměstek ministra kultury Novák rezignoval, v úřadu zůstal

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
28.11.2006 12:35
Praha

Praha - První náměstek ministra kultury Zdeněk Novák podal dnes rezignaci. "Zdá se mi rozumné stáhnout se do pozadí, nedělat z ministerstva kultury terč útoků, které jsou vedeny proti mě," řekl dnes Novák novinářům s  odkazem na některé články, jež se o jeho působení na ministerstvu objevují. "Rezignaci jsem velice nerad přijal, pan Novák zůstane i v souladu se zákoníkem práce na ministerstvu pracovat," řekl ministr Martin Štěpánek.

    Novák tak během jednoho roku podruhé opouští vysoký úřednický post. Po dlouholetém působení jako náměstek ministra se měl loni koncem roku na základě jmenování ministra kultury Pavla Dostála stát ředitelem Národního památkového ústavu (NPÚ); tehdy však již úřad vedl Vítězslav Jandák. Po jednom dni ve funkci jej Jandák odvolal spolu se všemi řediteli územních pracovišť NPÚ a na jejich místa vypsal konkurzy. Poté, co se šéfem resortu stal letos v září Štěpánek, začal Novák pracovat nejprve jako jeho poradce, v říjnu se stal prvním náměstkem.
    Ministr Jandák dokonce na Nováka podal v červnu trestní oznámení - vycházel z nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu kritizujícího špatné hospodaření ministerstva v minulých letech. Novák se brání tím, že za hospodaření vždy zodpovídá příslušný náměstek, nikoli on.
    Dnes Novák řekl, že neví o  žádném vyšetřování, které by s ním bylo vedeno. "Policie mě nekontaktovala," řekl.
    V poslední době se o Novákovi píše v souvislosti s některými spornými zakázkami v resortu. Podle deníku Právo má Novák údajně vazby na jihomoravské firmy Archatt a s ní personálně propojenou společnost Omnia projekt, které získaly desítky lukrativních zakázek na opravu kulturních památek za stovky milionů korun.
    Novák ale jakékoli "přihrávání" lukrativních zakázek pro tyto firmy odmítá. Upozornil, že ministerstvo firmě Archatt či společnosti Omnia žádnou zakázku nesvěřilo, protože výběrová řízení vypisovaly organizace zřízené ministerstvem, jež jsou samostatnými právnickými subjekty. Připouští však, že v některých výběrových komisích seděl, ale nepamatuje si, že by se těchto řízení účastnila i firma Archatt. Jedním z těch, kteří v komisích za ministerstvo sedávali, byl i bývalý vysoce postavený úředník ministerstva Ctirad Vrána. Odpovídal za investice a hospodářskou správu. Ten je nyní vyšetřován policií kvůli podezření, zda ke svému údajně rozsáhlému majetku přišel legální cestou.
    Protikorupční policie také údajně prošetřuje projekty, které pod Nováka během jeho dřívějšího působení na ministerstvu spadaly a u kterých existuje podezření na výrazné předražení.
0 komentářů
přidat komentář