Romský malíř zdobí zdi nových podzemních garáží v Č. Budějovicích

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
28.11.2006 12:25
Praha

České Budějovice - Podzemní garáže nového dopravně-obchodního centra v Českých Budějovicích, které se poprvé otevřou veřejnosti v pátek, zdobí svými obrazy romský malíř Paly Paštika z Jindřichova Hradce. Na stěny ve dvou podlažích namaloval barevné krajiny, abstraktní výjevy, zvířata či akty. Muž, který je profesí malíř-natěrač a od dětství maluje i  portréty a další obrazy, zde za dva měsíce výtvarně ztvárnil plochu o celkové rozloze asi 1000 metrů čtverečních.

    "Netradiční obrazy tento objekt oživí a zároveň usnadní lidem orientaci na rozlehlém parkovišti," řekl dnes ČTK zástupce investora Zdeněk Hanzálek.
    Nové centrum Mercury, které financuje společnost CB-Mercury center, začne sloužit od začátku prosince. Je v  něm i přes 700 parkovacích míst v podzemí, kde byly při stavbě použity takzvané milánské stěny, jejichž povrch není hladký. Architekt Jiří Střítecký přišel s  nápadem, že nerovností lze využít pro výtvarná díla, a obrátil se na malíře Paštiku.
    "Dělám s ním už asi 15 let a výsledky jeho práce se mi líbí. Jsem rád, že ten chlapík se může vyjádřit tak jako ostatní a nemusí jen natírat radiátory a bílit zdi," vysvětlil Střítecký, jemuž vadí, že schopní Romové mají problém získávat zakázky.
    Paštika se narodil romským rodičům, ale vyrostl v adoptivní rodině. Proto například k obrazu na cikánské téma, kterým měl před lety ozdobit zeď českobudějovické ČSOB, hledal vzor v díle jiných malířů - ze svého života tuto tematiku neznal. Šéfové banky se však nakonec v  názoru na interiér neshodli a Paštika musel už hotový obraz zabílit. "Dodnes toho lituji, bylo to vypracované do detailu - koně, vůz s muzikanty, děti. Lidé poznali i obličeje, které jsem namaloval podle svých blízkých," řekl malíř, z  jehož díla zbyly v bance jenom abstrakce.
    V centru Mercury měl malíř podle Stříteckého volnou ruku, musel se ale přizpůsobit nerovným zdem a charakteru stavby. Pro konkrétní romské téma se zde Paštika nerozhodl, ale největší radost má z toho, jak se mu ve spodním patře povedlo namalovat koně. Kromě nich na stěny nakreslil například velkého páva, moře, krajiny, akty a řadu abstraktních motivů. Těm hrubý povrch nahrával nejvíc, stal se například inspirací pro ztvárnění hor.
    Na zhruba 40 rozměrných obrazů spotřeboval Paly Paštika asi 200 kilogramů fasádní barvy - používal jen bílou, červenou, žlutou, modrou a černou, z nichž si sám míchal další barvy a odstíny. "Jsem rád, že si mě vybrali a že jsem se tu mohl takhle vyřádit," zhodnotil největší obrazy svého života.
0 komentářů
přidat komentář