Šest stavebních firem na Slovensku má zakázanou účast v tendrech

Vložil
ČTK
27.11.2006 23:30
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Šest stavebních firem, které kvůli kartelové dohodě v tendru na výstavbu dálnice pod Tatrami potrestal slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) pokutou 1,35 miliardy slovenských korun (téměř 1,1 miliardy Kč), se pět let nebude moci ucházet o státní a veřejné zakázky. Vyplývá to ze stanoviska Úřadu pro veřejné zakázky (ÚVO).

    Mezi potrestanými podniky je i česká společnost Skanska DS a slovenský Doprastav. Tyto firmy se na Slovensku aktivně podílejí na výstavbě dopravní infrastruktury. "Proti tomuto stanovisku úřadu není odvolání možné," řekla ČTK mluvčí ÚVO Helena Fialová. Rozhodnutí by úřad zrušil jen v případě, že by verdikt PMÚ zrušil soud, dodala.
    "Podle zákona o veřejných zakázkách je jedním z předpokladů účasti na veřejných zakázkách i skutečnost, že zájemce nebo uchazeč se v předchozích pěti letech nedopustil závažného porušení odborných povinností. Rozhodnutí PMÚ je v  této věci možné považovat za důkaz," řekla Fialová. Kartelovou dohodou se zaobírala rovněž Evropská komise.
    Zákonem o veřejných zakázkách se na Slovensku musí řídit kromě jiného i stát, obce a vyšší územní celky, pokud chtějí udělit zakázku na stavební práce s hodnotou alespoň čtyři miliony Sk.
    Doprastav, který je jedničkou na slovenském stavebním trhu, rozhodnutí úřadu zatím podrobněji nekomentoval. Reakci dalších potrestaných firem se ČTK zatím nepodařilo zjistit. Podle Fialové zatím není jasné, kdy začala plynout pětiletá lhůta, v jejímž rámci bude šestice potrestaných firem ze státních zakázek vyloučena.
    Podrobnosti by měl úřad zveřejnit koncem týdne, protože jeho pracovníci budou případ konzultovat v Bruselu. Mluvčí neupřesnila ani to, zda by se potrestané firmy mohly veřejných soutěží účastnit například prostřednictvím dceřiných společností.
    Kromě Doprastavu a Skansky DS antimonopolní úřad už dříve potvrdil pokutu firmám Strabag, Inženýrské stavby Košice a Betamont. Pokutu ale dostala i portugalská společnost Mota-Engil. Firmy prý v roce 2004 koordinovaly své cenové nabídky v soutěži na stavbu dálničního úseku Mengusovce-Jánovce. Celkovou peněžní sankci ale úřad mírně snížil. Podle původního rozhodnutí měla totiž pokuta činit 1,47 miliardy Sk.
0 komentářů
přidat komentář