Ministerstvo navrhuje dalších 12 památek na zápis do UNESCO

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
24.11.2006 14:00
Praha

Praha - Ministr kultury Martin Štěpánek schválil předběžný výběr českých památek pro zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO na období let 2007 až 2018. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva kultury Ludmila Kadrnková. Nový plán zahrnuje 12 kulturních památek a památkově chráněných území. Stejný počet památek již Česká republika na seznamu má a patří s tímto číslem k nejúspěšnějším evropským státům.

    Takzvaný indikativní seznam zpracoval Národní památkový ústav ve spolupráci s referátem pro záležitosti UNESCO a odborem památkové péče ministerstva kultury. Mezi nominovanými jsou již dříve plánovaná velkomoravská hradiště v Mikulčicích, dále třeboňské rybníkářské dědictví, horský hotel a vysílač Ještěd či stavby moderní architektury v Praze - Müllerova vila a kostel Josipa Plečnika.
    Na seznamu návrhů je i barokní kulturní krajina Betlém a Kuks, trojúhelník západočeských lázní (Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně), hrad Karlštejn, hřebčín v Kladrubech nad Labem, pevnost Terezín a zařízení na pěstování a zpracování chmele a výroby piva v Žatci. Počítá se s novým předložením nominace Slavonic a s industriálními soubory v Ostravě, o nichž se také uvažovalo již v minulosti.
    Česká republika může ročně předložit jednu nominaci kulturní památky, indikativní seznam přitom neurčuje pořadí, v jakém bude návrhy na zápis ČR předkládat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články