Budovu Federálního shromáždění někteří zatracují, jiní chválí

Zdroj
Tomáš Dušek
Vložil
ČTK
22.11.2006 20:55
Praha

Praha - Budova někdejšího Federálního shromáždění u horního konce Václavského náměstí byla od svého vzniku na přelomu 60. a 70. let 20. století předmětem kritiky i obdivu. Zatímco část odborné veřejnosti poukazuje na její architektonickou hodnotu, jiní této stavbě vyčítají necitlivé zasazení do kontextu okolních budov. V roce 2004 se nicméně v anketě časopisu Architekt umístila v desítce nejvýznamnějších českých staveb posledního půlstoletí.

    Od poloviny 90. let v budově sídlí Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), ještě předtím se ale uvažovalo o tom, že by mohla připadnout sousednímu Národnímu muzeu. Dnešní rozhodnutí vlády o převodu budovy z ministerstva financí na ministerstvo kultury tomuto řešení uvolnilo cestu. Definitivně to ale umožní až dokončení nového sídla RFE/RL na Hagiboru.
    Na místě dnešního objektu Federálního shromáždění stála od konce 30. let minulého století budova burzy, která se po druhé světové válce stala sídlem Národního shromáždění. Nárokům parlamentu však budova postupně přestávala stačit, a tak bylo v šedesátých letech rozhodnuto o její přestavbě.
    Architektonickou soutěž vyhrál kolektiv autorů ve složení Karel Prager, Jiří Kadeřábek, a Jiří Albrecht. Rozhodli se zachovat původní stavbu a nové prostory získat nadstavbou a přístavbou.
    Budování konstrukčně odvážné stavby započalo v roce 1966 a trvalo šest let. Objekt burzy byl překlenut velkoprostorovým roštem, který je zespodu podepírán pylony. Konstrukce roštu, vážící několik set tun, byla svařena na zemi a na své místo vyzvednuta jako celek. Na roštu pak vyrostla dvě patra nových prostor. Součástí budovy se stala i největší závěsová skleněná stěna v tehdejším Československu. Součástí stavby je i kopie sochy Nový věk od Vincence Makovského.
    V 80. letech prošla budova rozsáhlou rekonstrukcí, po rozpadu federace ale přestala sloužit jako sídlo parlamentu a hledalo se pro ni nové využití. Zapadla myšlenka použít prostory pro sídlo českého parlamentu či jeho horní komory a od roku 1995 využívá budovu RFE/RL. Na podzim 2001 se v souvislosti s teroristickými útoky v USA začalo uvažovat o přestěhování rádia z centra na bezpečnější místo. Nová budova, která se pro stanici staví na pražském Hagiboru, má být hotova v roce 2008.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Na hrubý pytel..............
Tomša.jjunior
23.11.06 01:43
.
robert
23.11.06 01:34
Na sametový pytel....
Jan Sommer
23.11.06 02:20
Reakce na sametový pytel
Tomša junior
23.11.06 03:28
zobrazit všechny komentáře