Náměstí v Gottwaldově rodišti získá původní původní podobu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
20.11.2006 14:00
USA

Boston

Brno - Původní venkovskou podobu získá do příštího léta náměstí Svobody ve Vyškově-Dědicích, které jsou rodištěm "prvního dělnického prezidenta" Československa Klementa Gottwalda (1896-1953). Za komunismu jej zdobila jeho obří socha. Prostor byl zcela vydlážděn, protože se na něm konaly vojenské přehlídky, řekl dnes ČTK vyškovský místostarosta Roman Celý.

    Do května příštího roku by náměstí, po němž kdysi pochodovaly stovky vojáků, mělo získat původní pumpu na vodu, prostor pro stavění tradiční máje, kašnu, pergolu s lavičkami nebo prostor, na němž si Dědičtí budou moci zahrát oblíbený pétanque.
    Rekonstrukce náměstí začala v uplynulých dnech a přijde na sedm milionů korun. "Projekt vznikl podle přání občanů a zohledňuje právě venkovskou podobu Dědic," doplnil Celý.
    Před rokem 1989 mířily do Dědic četné komunistické delegace, a to na prohlídku Gottwaldova rodného domu. Na tuto atrakci minulého režimu se po jeho pádu zcela zapomnělo. Poslední připomínkou komunismu v Dědicích byla právě podoba náměstí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
foto
chybas
20.11.06 06:17
zobrazit všechny komentáře