Jihomoravský kraj opravil za 2,7 milionu další část Mohyly míru

Vložil
ČTK
17.11.2006 20:10
Brno

Brno - Na přelomu listopadu a prosince dokončí restaurátoři další část opravy kaple na Mohyle míru. Rekonstrukce stála jihomoravský krajský úřad 2,7 milionu korun. Letos se podařilo obnovit pozlacení oltářní menzy, opravit mramorové schody a několik soch a zrestaurovat další části kaple, uvedl krajský radní Jan Letocha.

    Mohyla míru je 26 metrů vysoký secesní památník postavený počátkem 20. století na počest 16.000 obětí bitvy u Slavkova, ve které porazil Napoleon ruského cara a rakouského císaře. Její obnova začala už v roce 1995. První část památníku se podařilo opravit za pět let.
    Na rekonstrukci se pokračuje od roku 2003, kdy se stal novým majitelem památky Jihomoravský kraj. Letos restaurátoři upravili venkovní memoriální desky a odstranili silné vrstvy barev ze vstupního portálu a jeho figurální výzdoby. "Oproti původnímu předpokladu se ukázala jako mimořádně náročná oprava kovových prvků zanesených korozí," doplnil radní.
    Novou podobu památky odhalí restaurátoři u příležitosti vzpomínkových akcí na výročí slavkovské bitvy. Loni na podzim byla dokončena expozice o bitvě, do roku 2010 by měl v blízkosti památníku vyrůst nový pavilon. Expozice v něm má připomenout dopad výsledků bitvy u Slavkova pro současnost a dobové souvislosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články