Má náměstek ministra Novák podezřelé vazby na firmy?

Vložil
ČTK
16.11.2006 01:15
Praha

Praha - Dlouholetý první náměstek ministra kultury Zdeněk Novák má podezřelé vazby na jihomoravské firmy Archatt a s ní personálně propojenou společnost Omnia projekt, které získaly desítky lukrativních zakázek na opravu kulturních památek za stovky milionů korun. Píše to dnešní Právo.

    O nadstandardních vztazích náměstka se zmíněnými firmami svědčí podle listu například fakt, že od firmy Archatt koupil Novák v roce 2002 za zlomkovou cenu stavební parcelu v Ostopovicích u Brna, tedy ve stejné obci, v jaké má společnost sídlo. Pozemek Novák společně se svou ženou koupil od firmy Archatt za necelých 75.000 korun, tedy 100 korun za metr čtvereční.
    "Obvyklá cena v tomto regionu za stavební parcelu se přitom v tu dobu pohybovala kolem 1500 korun za čtvereční metr," řekla Právu Lucie Kjučuková z jedné brněnské realitní agentury. Parcela by tak přišla na více než milion korun.
    Novák podle Práva řekl, že pozemek koupil tak levně díky tomu, že se zároveň zavázal k  tomu, že mu dům následně postaví tatáž firma, tedy Archatt. "Takovou smlouvu, pokud vím, podepisovali všichni naši sousedé," řekl s tím, že další podrobnosti nezná, protože koupě domu byla spíše záležitostí jeho ženy.
    Podle informací Práva se Novákovým působením na ministerstvu zabývá protikorupční policie a podle všeho začne prověřovat i okolnosti koupě domu. Nyní už se zajímá o projekty, které pod Nováka spadaly a u kterých existuje podezření na výrazné předražení. To se týká například opravy fasády na zámku v Lednici nebo rekonstrukce zámku v Kroměříži - tyto zakázky za téměř 200 milionů korun vedle desítek dalších získaly firmy Archatt nebo Omnia, píše Právo.
    List dále uvedl, že jednatelem společnosti Archatt je Marek Tichý, který se s Novákem zná už z doby jeho působení u brněnských památkářů v první polovině 90. let. Novák ale jakékoli "přihrávání" lukrativních zakázek pro Tichého společnost odmítá. Upozornil, že ministerstvo firmě Archatt či společnosti Omnia žádnou zakázku nesvěřilo, protože výběrová řízení vypisovaly organizace zřízené ministerstvem, jež jsou samostatnými právnickými subjekty. Nejmenovaný zdroj ale Právu řekl, že pro prvního náměstka nebyl problém výběr firem ovlivňovat i tak.
    Novák připustil, že sám seděl v některých výběrových komisích, ale nepamatuje si, že by se těchto řízení účastnila i firma Archatt. Jedním z těch, kteří v komisích za ministerstvo sedávali, byl podle Práva i bývalý vysoce postavená úředník ministerstva Ctirad Vrána. Odpovídal za investice a hospodářskou správu. Podle Práva teď policie prošetřuje, kde přišel k rozsáhlému majetku, jímž prý disponuje.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Novák do vazby
Petr Šváb
04.12.06 01:08
Proč
Jan Kratochvíl
04.12.06 03:27
zobrazit všechny komentáře