Fragnerova galerie představuje další mladé zahraniční architekty

Vložil
ČTK
14.11.2006 18:00
Praha

Praha - Galerie Jaroslava Fragnera, která se specializuje na prezentaci architektury, pokračuje v představování mladých zahraničních tvůrců a ateliérů. Tentokrát návštěvníkům přiblíží kodaňskou architektonickou kancelář Bjarke Ingels Group - B.I.G. Výstava potrvá do 17. prosince.

    Fragnerova galerie současnou výstavou navazuje na své předchozí projekty, při kterých představila nizozemské ateliéry MVRDV a Neutelings Riedijk Architects, vídeňský ateliér Querkraft Architekten či britské ateliéry Foreign Office Architects (FOA) a Bartlet Schooll of Architecture.
    Po pěti letech úspěšné praxe studia PLOT, které dvakrát získalo Cenu mladých architektů, Zlatého lva v  Benátkách a již podruhé nominace na Cenu Miese van der Rohe, se její zakladatelé Bjarke Ingels (1974) a Julien de Smedt (1975) rozhodli pro samostatnou tvorbu. Zatímco Julien De Smedt zvolil komornější ateliér, ambiciózní Bjarke Ingels sestavil padesátičlenný tým architektů, stavařů, designérů a dalších odborníků zabývajících se také urbanismem, výzkumem a developerstvím.
    Ingels přijel do Prahy výstavy osobně uvést a dnes měl v galerii také přednášku. Ingels vnímá současnou architekturu jako egocentrické, výstřední a od reality odtržené solitéry nebo jako předvídatelné a nudné produkty specializovaných týmů. Vůči takové praxi se kriticky vymezuje a snaží se s ateliérem ukazovat jiné cesty.
    Jádrem architektury studia je schopnost svěžího pohledu skrze zkušenosti, hravost a neotřelost v myšlení i ekologický podtext projektů. Díky spolupráci s experty z různých oblastí jsou schopni pracovat na velkém množství nejrůznějších projektů – bydlení ve městě, hotely, administrativní budovy, parkoviště, stavby pro kulturní, sportovní a náboženské účely.
    Bjarke Ingels se zúčastnil mezinárodní soutěže na novou budovu Národní knihovny v Praze na Letné. Byl však mezi několika sty účastníky, kterým porota sdělila, že nepostoupil do druhého kola, ve kterém se bude posuzovat již jen osm návrhů. Ty jsou však zatím stále tajné.
0 komentářů
přidat komentář