Oprava Masarykova náměstí v Ostravě se kvůli vykopávkám prodlouží

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
14.11.2006 16:50
Ostrava

Ostrava - Rekonstrukce Masarykova náměstí v centru Ostravy, která měla skončit letos v prosinci, potrvá déle. Důvodem jsou nečekané archeologické nálezy, které termín dokončení posunuly až na jaro příštího roku, řekla dnes ČTK Marie Václavková z ostravského magistrátu.

    Pracovníci Národního památkového ústavu začali s vykopávkami v polovině srpna a očekávali, že je ukončí už v září. Původně se předpokládalo, že prostor pro průzkum bude narušen. "Předpoklad se však nepotvrdil a archeologové se ke svému překvapení setkali s téměř neporušenými vrstvami a spoustou nádherných předmětů," uvedla Václavková.
    Bohatá na nálezy je hlavně novověká vrstva ze 17. století. Město bylo v té době zasaženo několika požáry, při nichž shořela dřevo-hliněná zástavba. Na spáleništi tak archeologové našli řadu předmětů z tehdejší domácnosti, jako kamnové kachle, kuchyňskou keramiku či mince. Během vykopávek byly nalezeny také věci poztrácené na středověkém tržišti. Jde o nože, části oděvů, podkovy nebo poutní odznak.
    Podle Václavkové si archeologové cení hlavně nálezů souvisejících s osídlením města ještě před jeho založením. Odkryli i raně středověký sídlištní objekt, ze kterého pocházejí zlomky keramiky zhruba z 9. až 10. století. První písemná zmínka o městě je z roku 1267.
    Václavková doplnila, že exponáty budou uloženy v Ostravském muzeu. "Veřejnosti se představí formou výstavy a některé by se mohly stát i součástí stálé expozice," uvedla Václavková.
    Právě kvůli neukončené rekonstrukci Masarykova náměstí letos v Ostravě nebudou vánoční trhy. Starosta Moravské Ostravy a Přívozu Miroslav Svozil dnes ČTK řekl, že zatímco trhy se konat nebudou, o oblíbené kluziště, které tradičně bývá umístěno na sousedním Jiráskově náměstí, lidé ani letos nepřijdou.
    Rekonstrukce Masarykova náměstí bude stát zhruba 94 milionů korun. Opravováno bude původní obdélníkové náměstí, které je vymezeno Střelniční a Solnou ulicí a z druhé strany Poštovní ulicí a Ostravským muzeem. Celkově tak bude rekonstruováno zhruba 9500 metrů čtverečních a ze stávající podoby náměstí bude zachován pouze Mariánský sloup. Na ploše náměstí bude umístěno například 30 mosazných desek, které by lidem měly připomenout důležité události z historie Ostravy. K datu bude vždy připojen i  krátký text.
    Na náměstí přibude nové veřejné osvětlení, lavičky či pítka. Z magistrátu se na něj přemístí busta prvního prezidenta T. G. Masaryka a uprostřed náměstí bude nová fontána s vodotrysky. Návrh počítá také s  předzahrádkami u restaurací.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
první písemná zmínka
T.
21.11.06 09:25
zobrazit všechny komentáře

Související články