Plzeň dostala od státu 64 milionů korun na ekologické stavby

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
04.10.2005 13:35
Brno

    PLZEŇ - Plzeň, která zahájí na jaře příštího roku šest velkých ekologických staveb za více než 1,6 miliardy korun, ušetří další čtyři procenta nákladů. Od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) dostala na vodohospodářské projekty 63,9 milionu Kč, což je maximální výše podpory. Sumu bude město čerpat spolu s evropskou dotací z Fondu soudržnosti, který mu poskytne zhruba 1,3 miliardy korun. Dotace tak dosáhnou 79 procent ceny staveb.
    "Ušetřené peníze použijeme na doplnění infrastruktury v okrajových částech města a na projekty pro využití volného času občanů," řekl ČTK primátor Miroslav Kalous. Město si díky penězům SFŽP vezme menší půjčku od Evropské investiční banky - místo 15 jen 13 milionů euro (asi 400 milionů Kč). Smlouvu s EIB podepsala radnice v červenci. Může čerpat dosud nejvýhodnější úvěr 15,3 milionu eur (přes 460 milionů Kč) se splatností 25 let. "Peníze dostaneme, jakmile bance odešleme první faktury od dodavatelů," uvedl Kalous. Začátek stavby musí předfinancovat město.
    Všech šest projektů, které už mají stavební povolení, zahájí Plzeň na jaře a skončí do prosince 2008. "Připravujeme tendrovou dokumentaci pro listopadové vypsání výběrového řízení na dodavatele staveb. Na jaře začneme stavět," uvedl primátor.
    Stavby vodárenských souborů Vinice a Lobzy, kanalizace v Radčicích, Křimicích a na Valše zajistí dodávku pitné vody, zlepší její kvalitu i čištění odpadních vod. Dále zvýší kapacitu
kanalizační sítě a objem vyčištěných vod. Zádržné nádrže Bolevec a Gera budou sloužit k zachycení přívalových dešťů a k jejich čištění. Nejdražší bude část Lobzy, jež přijde na více než 360 milionů korun. Kanalizace v Radčicích a Křimicích má stát téměř 300 milionů, o něco méně si vyžádá vodárenský soubor Vinice.
0 komentářů
přidat komentář