První dům VERSUS ARCHITEKT

Zdroj
Jakub Filip Novák
Vložil
Tisková zpráva
08.11.2006 22:45
V Českém centru Praha proběhlo ve čtvrtek 2. listopadu otevírací setkání cyklu VERSUS ARCHITEKT - první z celkových osmi. Pořadatelské a hostitelské úlohy se zhostilo České centrum, mediálním partnerem cyklu je archiweb.cz. Dramaturgem a iniciátorem je kreativní studio A1Architects, které koncepci celého cyklu postavilo na sériích krátkých prezentací rozmanitých osobností se společným úběžníkem k celkem osmi abstraktním tématům. Následná krátká diskuse pokračuje pozváním na sklenku vína a neformální pokračování večera v komorních prostorách galerie Českého centra. Pestrou mozaiku informací a individuálních postřehů, kterou by tento cyklus měl posluchačům zpřístupnit, zahájili ti, kteří obvykle nebývají zváni k předávání svých zkušeností a sice začínající architekti, kteří se hned po škole nebo při studiu pustili na svojí vlastní autorskou dráhu.

Titulem bylo tedy napoprvé příznačně První dům versus architekt. O svou zkušenost s první nezávislou realizací a o své postřehy z nesnadných začátků architekta obecně se přišlo podělit celkem sedm hostů. Výběr nepodléhal žádnému sofistikovanému klíči, pozvaní byli jednoduše mladí lidé, kteří pokud vůbec, diplomovali a zahájili svou architektonickou tvorbu po roce 2001- technicky vzato tedy již v 21. století. Přestože jejich práce snesou nadstandardní měřítka, a některé z nich se dočkali významných ocenění, nebyly předmětem setkání realizace samotné, ale celý jejich příběh a individuální závěry, jež autoři ze zkušeností s realizací svého prvního domu vyvozují. Vše, co člověk nevyčte z dokumentace.
Honza Klempíř a Kryštof Štulc sdružení ve studiu Atelier.. [čteno: atelier dvě tečky] představili zcela čerstvou realizaci domu v proluce na náměstí v Nýřanech, vysvětlili jak přesvědčili investora, aby místo zamýšlené rekonstrukce podkroví nakonec postavil na sousední parcele celý dům. Provedli celou anabází pozpátku od finální stavby do budování základů a návrhů interiéru. Zmínili se o překvapení vzniklém ze špatného zaměření, o tom jak se na stavbě nakonec hodil jejich soukromý model i o specifickém vztahu, který si ke stavebním detailům postupně vytvořili řemeslníci.
Kamila Amblerová představila rodinný dům v Květnici i několik předchozích studií, které ji k finálnímu výsledku inspirovaly. Popsala jak se vypořádala s převzatým projektem včetně základové desky, provedla domem nejen skrze profesionální fotky Andrey Lhotákové (host příštího setkání versus architekt), ale i autentickými momentky ze života na stavbě jako ilustrace celé atmosféry průběhu realizace a přiblížila její důležitosti pro výsledek.
Martin Kožnar předvedl rekonstrukci bytu v Horažďovicích, přiblížil situaci s nedostatkem kvalitních řemeslníků na malém městě i metody jak se s ní vypořádat. Vyprávěl o duchovi, kterého rekonstrukce zahnala i o tom, jak si děti obyvatel přisvojili sprchu jako svůj výhradní bunkr na hraní.
Lucie Kavánová se podělila o zkušenost, kterou získala rekonstrukcí mlýna na Vysočině, známějšího pod pojmem Kotrčův mlýn. Kromě stavby samotné mluvila o její rozsáhlé medializaci a o tom, co to znamenalo a znamená pro ni i pro investora. Zmínila i nepříjemnou zkušenost s nečekaně troufalým zpochybněním jejího autorství a co pro ni z bohaté směsi těchto zkušeností vyplývá pro přístup k dalším zakázkám.
Honza Srna a Tomáš Straka spolupracující v uskupení Srna & Straka provedli kompaktně od prvního společného nerealizovaného návrhu rekonstrukce panelákového bytu skrze dvě dokončené realizace až po studii a definitivní návrh jejich prvního domu. Zmínili ztrátu nezdravých iluzí i to, jak se učili přecházet na jiné myšlenkové vzorce a přesto si zachovat bohatství zkušeností z každé předchozí zakázky a využít je efektivně pro tu následující.
Marcela Steinbachová, která se původně měla setkání také zúčastnit, musela svou účast na poslední chvíli omluvit, vzhledem ke své nepřítomnosti v republice.

Po skončení krátké debaty a pozvánce na víno pak České centrum zůstalo návštěvníkům k dispozici do pozdních nočních hodin. Oproti skepsi některých konzultantů, se kterými A1Architects dramaturgii cyklu probírali a kteří zpochybňovali, že by velmi mladí architekti mohli něco zajímavého říci a ukázat, se nakonec ukázalo, že spíše opak je pravdou. Centrum bylo navzdory minimální kampani naplněno na hranice svých možností až do konce a ihned po skončení se objevily hlasy zajímající se o jeho záznam. Fotografie z akce a zvukový záznam ke stažení bude zveřejněn v dohledné době na oficiálních stránkách cyklu www.versusarchitekt.cz.

Příští setkání ve čtvrtek 7. prosince bude mít za téma Média versus architekt, mezi hosty budou například fotografové, jejichž tváře a názory zůstávají většinou "za obrazem" přestože to jsou ti, kteří dnes architekturu zprostředkovávají v prvním plánu nejčastěji. Dále představí své koncepce několika typů médií jejich šéfredaktoři a nebudou chybět ani postřehy ze světa veřejnoprávní televize či nezávislého dokumentu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
VERSUS ARCHITEKT
Karel
12.11.06 07:50
karle
david
13.11.06 12:20
zobrazit všechny komentáře