Incké citadele Machu Picchu hrozí vyškrtnutí ze seznamu UNESCO

Vložil
ČTK
07.11.2006 12:05
Peru

Lima

Lima - Incké citadele Machu Picchu v peruánských Andách hrozí, že bude vyškrtnuta ze seznamu dědictví lidstva, na nějž ji v roce 1981 zapsala Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Příčinou tohoto kroku by se stala nezákonná stavba mostu přes cestu, která vede k areálu. Upozornila na to dnes peruánská ministryně zahraničního obchodu a cestovního ruchu Mercedes Aráozová.

    Ministryně obvinila především starostku obce La Convención a propagátorku stavby Fediu Castrovou, že zcela ignorovala zákon a nerespektovala soudní nařízení.
    Soud v červenci, kdy byl projekt zveřejněn, nařídil jeho zastavení, protože porušuje zákony o chráněných oblastech a kulturním dědictví.
    "Pokud ztratíme z názvu 'dědictví lidstva', způsobíme tím nezměrnou škodu naší hlavní turistické ikoně," zdůraznila Aráozová. Připomněla, že v únoru funkcionáři UNESCO přijedou do Peru, aby prozkoumali stav ochrany lokality.
    Od letošního ledna navštívilo Machu Picchu půl milionu turistů, z nichž tři čtvrtiny přijely ze zahraničí. A pokud se prokáže, že "nejde o hlídané dědictví", přijdeme o "veledůležité devizy".
    Starostové obcí v oblasti departementu Cuzco, kde se staví nepovolený most, se od července dohadují s Národním kulturním institutem (INC), protože soudí, že se jim brání v ekonomickém rozvoji, jehož je jim zapotřebí.
    Ministryně připomněla, že v říjnu byla uzavřena dohoda o spolupráci na strategii silničního, železničního a leteckého rozvoje. Dohoda zahrnuje i  heliport v oblasti Santa Teresy, která potřebuje největší podporu, ale na straně, kde se nezpůsobí škoda historické lokalitě.
    "Kulturní dědictví patří všem Peruáncům a záchrana Machu Picchu nestojí proti zájmům místním ani regionálním, nýbrž jde o 'nadnutnost', jde o nadprávo, jde o nadzájem," prohlásila ředitelka INC Cecilia Bákulaová.
    Pokud bude Machu Picchu vyškrtnuto ze seznamu UNESCO, znamená to, že "v očích světa bude Peru vypadat jako země, která není schopná uchovat to, co bylo prohlášeno za dědictví". Jakmile země přistoupí na to, že jedna z jejích památek je vyhlášena kulturním nebo přírodním dědictvím lidstva, zároveň se zavazuje i k její ochraně, dodal Bákulaová.
    Vysokohorskou citadelu objevil teprve před necelými sto lety badatel Hiram Bingham.
0 komentářů
přidat komentář

Související články