Část nové italské dlažby na náměstí v Plzni se musí předělat

Vložil
ČTK
07.11.2006 11:35
Plzeň

Plzeň - Část nově pokládané dlažby na centrálním plzeňském náměstí musí radnice nechat předělat. Kameny z porfyru dovezeného z Itálie nedrží a místy se rozpadají. Zejména na parkovišti vydržely jen několik týdnů. Dlažba, která je zatím na čtvrtině náměstí, by měla město celkem přijít na 150 milionů korun. Uvedla to regionální příloha Mladá fronta Dnes (MfD).

    Podle architekta rekonstrukce Jana Soukupa se tam nemělo povolit parkoviště a mělo se počkat přes zimu, až se dlažba usadí. "Útvar investic s investorem vymyslel šest variant jak dlažbu udělat, aby držela," uvedl náměstek primátora Jiří Uhlík. Vzorky by měly být vyzkoušeny na dosud nevydlážděné části náměstí za deset dnů. Zvažuje se také použití hlubších kamenů. Nejčastěji se vyvracejí desky tlusté šest centimetrů.
    Ředitel útvaru investic Evžen Kaucký řekl, že dlažbu vylepší spárování. Kameny v malých rastrech budou uloženy na speciální hmoty. "Nebo použijeme kostky vysoké 16 centimetrů ukládané do drtě nebo do betonu se spárováním speciální hmotou," uvedl. Obavy ze špatné kvality kamene jsou prý zbytečné.
    Část hotové dlažby pokládal Kamenoprůmysl Plzeň, která patří Jaroslavu Hollerovi, bratru náměstkyně primátora Marcely Krejsové. Holler vidí hlavní potíž v tom, že po čerstvě položené dlažbě jezdila silná auta. Připouští ale, že na některých místech byla položena špatně. "Na parkovišti je to lajdácky udělané. Místa je třeba vykopat, podbetonovat a opravit," řekl.
    Podle památkáře Petra Domanického jsou problémy důsledkem toho, že město odmítlo použít tradiční masivní žulovou dlažbu ze Štěnovic u Plzně. Na snahu vylepšit způsob pokládání nové dlažby se dívá pesimisticky, protože prý lze těžko odhadnout stav po deseti letech.
0 komentářů
přidat komentář