V Říčanech úředníci podcenili územní plánování

Vložil
ČTK
03.11.2006 11:05
Praha

Vlašim (Benešovsko) - Říčanská radnice chce regulovat plochy pro bydlení ve městě. Vyhlásila proto stavební uzávěru na všech plochách, které jsou podle územního plánu určeny k zástavbě. Důvodem opatření je zamezit nekontrolovatelné výstavbě, řekla ČTK starostka Adriena Mrázová.

    "Množí se úzké slepé ulice, které se nedají udržovat, nedá se z nich vyvážet odpad. Bez regulace je to neudržitelné," zdůvodnila. Na různé lokality bude třeba vytvořit 11 regulačních plánů. Některé budou jednoduché, protože vlastníkem pozemků je město. I na nich ale platí stavební uzávěra. Komplikovanější to bude na plochách, kde je třeba 20 majitelů pozemků. Tam podle starostky může vytvoření regulačního plánu trvat i roky.
    Regulační plán by měl přesně určit budoucí podobu území určeného k bytové výstavbě. Například kolik tam bude stát rodinných domů, jak velké budou parcely. Radnice už stanovila, kolik procent pozemku má tvořit zástavba, kolik zeleň a veřejná vybavenost.
    "Problém je i s tím, že třeba podle územního plánu máme na daném území namalováno sportoviště, a znevýhodňujeme tím vlastníka toho pozemku, protože to od něj nikdo nekoupí," dodala Mrázová. Majitelé pozemků v daném území se proto budou muset domluvit a zřejmě vytvořit nějaké sdružení nebo parcely prodají developerovi.
    "Je to velmi nepopulární, ale nejde to jinak. Stavební úřad se taky nemá o co opřít," dodala Mrázová. V posledních letech vzniklo v  Říčanech kolem 120 nových rodinných domů. Zájem o výstavbu roste i v souvislosti s očekávanou změnou sazby DPH.
    Říčany mají nyní 12.015 obyvatel. Například v roce 2003 do města přibylo 211 lidí, o rok později dalších 121 lidí, předloni 166 lidí a letos už 175.
    Prudký nárůst počtu obyvatel přidělává městu starosti. Loni sice dokončilo modernizaci čistírny odpadních vod, infrastruktura ale zaostává. Velkým problémem je také nedostatek míst v  základních školách. Nyní jich chybí kolem 450, v roce 2010 by s ohledem na demografický vývoj mohlo chybět až 730 míst.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
???
margot
06.11.06 01:41
zobrazit všechny komentáře