V Česku přibývá lidí, kteří uvažují o pasivním domu

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
03.11.2006 10:10
Praha

Morava - V Česku začíná vzrůstat počet lidí, kteří uvažují kvůli růstu cen energií o stavbě takzvaných pasivních rodinných domů. Tyto stavby potřebují k vytápění až o 90 procent méně energie než běžné nemovitosti. Stavbou pasivních domů jsou proslulé zejména Německo a Rakousko. V Česku jich zatím příliš není, vše ale nasvědčuje tomu, že se jejich počet bude zvyšovat, řekl dnes ČTK Jiří Goliáš, ředitel stavební společnosti, která se zaměřuje na stavbu pasivních domů.

"Na veřejnosti jsme pasivní dům představovali loni. Tehdy téměř nikdo nevěděl, o co jde. Dnes už je situace jiná, mnozí lidé mají informace z internetu. Počet dotazů na pasivní domy se stále zvyšuje," uvedl Goliáš. K ceně pasivních domů uvedl, že jsou stejné jako u běžných novostaveb. Podle dřívějších informací ČTK jsou náklady na pasivní dům vyšší, údajně o deset procent.
Goliáš očekává, že se bude zvyšovat nejen počet dotazů, ale i samotných staveb. "Pasivní domy jsou aktuálním trendem v evropském stavebnictví. Například v Německu předpokládají, že v roce 2010 bude pasivním domem každá třetí stavba," uvedl Goliáš.
Nárůst počtu pasivních domů očekává také ředitel šumperské poradenské společnosti Consulting & Reality Doležel Jaroslav Doležel. "Už nyní vím o pěti našich klientech, kteří chtějí na Olomoucku stavět pasivní dům," řekl ČTK Doležel.
Pasivní domy potřebují mimo jiné díky vysoké tepelné izolaci stěn, podlah, střechy či oken až o 90 procent méně energie na vytápění ve srovnání s běžnými stavbami. Součástí pasivního domu je výměníkové zařízení, které do nemovitosti přivádí vzduch a zase ho z ní odvádí. Z odcházejícího vzduchu výměník odebírá teplo. "Čerstvý vzduch tedy pouze dohřívá na požadovanou teplotu, což znamená úspory. Pasivní domy jsou samozřejmě šetrné k životnímu prostředí," uvedl Goliáš.
0 komentářů
přidat komentář