Obchody v Evropě se do roku 2007 rozšíří na 107 milionů m2

Vložil
ČTK
02.11.2006 11:30
Praha

Praha - V letošním a příštím roce by mělo být po celé Evropě otevřeno rekordních 13,8 milionu metrů čtverečních nových nákupních zón. Celkový počet hrubé pronajímatelné plochy v nákupních centrech by tak měl ke konci roku 2007 dosáhnout 107 milionů metrů čtverečních. Uvedla to dnes společnost Cushman&Wakefield, která je světovou poradenskou firmou v oboru realit.

    "Překročení hranice 100 milionů metrů čtverečních bude historickým mezníkem v maloobchodním segmentu, neboť obchodní centra se postupně stala jedním z klíčových aspektů života v Evropě," uvedl Martin Žížala z pražské pobočky C&W.
    Největší rozšíření celkové plochy nákupních center, jejichž provoz má být zahájen mezi červencem 2006 a prosincem 2007, by mělo zaznamenat Rusko následované Polskem a Itálií. Podle odhadu má být v Rusku v  letošním druhém pololetí a během roku 2007 otevřeno 1,5 milionu m² nových nákupních zón. Mezi nejaktivnější firmy patří Ikea, která během posledního letošního čtvrtletí plánuje na ruském trhu otevřít pět obřích nákupních center.
    Druhý nejvýraznější nárůst obchodní plochy by měl nastat v Polsku. "Téměř každé významnější polské město bude mít do konce roku 2007 svou obchodní zónu moderního formátu," podotkl Piotr Kaszynski z polské divize C&W. V  příštím roce se pak očekává mohutnější výstavba nových obchodních center rovněž ve středních a menších městech.
    Pravděpodobně nejvyšší procentuální nárůst nákupní plochy čeká Bulharsko a Rumunsko. V Bulharsku se má v letošním a příštím roce otevřít 98.000 m² nových obchodních center na trhu odpovídajícímu 7,5 milionu obyvatel. Rumunsko s 22 miliony obyvatel počítá s otevřením 470.000 m² nákupních zón.
    "Rozvíjející se trhy ve střední a východní Evropě zaznamenávají nejvyšší nárůst z hlediska nově pronajímatelné plochy, zatímco na vyspělejších trzích v západní Evropě lze pozorovat vyšší úroveň developerských aktivit," poznamenal ředitel C&W pro nákupní centra v Evropě Boris van Haare Heijmeijer. Developeři se podle něj na západních trzích více zaměřují na proměnu samotného pojetí nákupních center, tak jak se utváří požadavky obchodníků a spotřebitelů.
    Společnosti Cushman&Wakefield patří 195 kanceláří v 55 zemích světa. Majitelům nemovitostí, nájemcům a investorům nabízí poradenství při nakládání s nemovitostmi. Celosvětově dává práci víc než 11.000 odborníkům. Firma vznikla v roce 1917. Na český trh vstoupila v roce 1993 a v současnosti v  pražské pobočce zaměstnává 70 lidí.
0 komentářů
přidat komentář