Zemědělské muzeum na Hluboké opravilo za 35 milionů zbrojnici

Vložil
ČTK
20.12.2017 09:25


Hluboká nad Vltavou - Opravenou historickou zbrojnici dnes otevřelo Národní zemědělské muzeum v Hluboké nad Vltavou. Prostor na zámku Ohrada zrekonstruovalo za 35 milionů, sloužit bude jako depozitář pro sbírky lesnictví a myslivosti. ČTK to řekla Jana Melcrová pověřená řízením pobočky. Oprava objektu byla důležitá i proto, že muzeum příští rok zahájí opravu zámku za víc než 120 milionů a potřebovalo kvůli ní depozitář pro ostatní sbírky.


"Oprava zbrojnice byla nutná, protože potřebujeme depozitář z toho důvodu, že chystáme velkou investici do zámku a neměli bychom kam sbírkové předměty uložit," řekl ČTK generální ředitel muzea Milan Jan Půček. Plánovaná oprava zámku zahrne fasádu, podlahy i expozice a muzeum na ni chce z programu IROP získat dotaci přes 120 milionů Kč.

Při rekonstrukci zbrojnice se opravila historická tesařská konstrukce, budova má nové zastřešení a vestavbu. Objekt bude znovu sloužit jako depozitář sbírek lesnictví a myslivosti, ve kterých jsou vozy, saně a trofeje. Peníze na opravy dal zřizovatel muzea, jímž je ministerstvo zemědělství.

Zbrojnice, která byla vybudovaná na počátku 18. století společně se zámkem, je objektem s vysokou střechou. Trojpodlažní interiér umožňoval uložit velké množství loveckého náčiní včetně vozů určených pro jeho dopravu k lovům. Od 60. let 20. století zde byly sbírkové předměty lesnického muzea zámku Ohrada.

Zámek Ohrada je od roku 2001 národní kulturní památkou. Od 60. let 20. století zde sídlí Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství, jihočeská pobočka Národního zemědělského muzea.

Loni navštívilo Ohradu 96.200 lidí, tržby byly 809.683 Kč. Národní zemědělské muzeum má vedle budovy v Praze další čtyři pobočky, a to v Čáslavi, na zámku Kačina, zámku Ohrada a ve Valticích. Loni mělo tržby 6,2 milionu korun.

Muzeum na Ohradě je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. První sbírky loveckých trofejí a vycpanin zde byly v roce 1842. Unikátem je Sallačova sbírka několika set exponátů paroží. Zámek Ohrada vznikl v letech 1708 - 1713 pro knížete Adama Františka Schwarzenberga. Pořádaly se zde hony a lovecké slavnosti. Z příkazu knížete Jana Adolfa Schwarzenberga zde lesník Václav Šťastný v roce 1842 založil lesnické a lovecké muzeum.
0 komentářů
přidat komentář