Opavští zastupitelé se vyslovili pro stavbu nového krytého bazénu

Vložil
ČTK
11.12.2017 15:30
Opava - Opavští zastupitelé se dnes vyslovili pro stavbu nového krytého bazénu. Projekt, jehož původní cena se odhadovala na 400 milionů korun bez DPH, ale musí být levnější o 50 milionů. Navíc na jeho přípravu bude dohlížet speciální komise. Zastupitelé o tom rozhodli na dnešním zasedání.


Primátor města Radim Křupala (ČSSD) už dříve avizoval, že bude chtít v zastupitelstvu získat širší podporu pro projekt, který rozsahem přesahuje všechny dosavadní opavské investice. Dnes ji získal, ale musel slevit. Některým zastupitelům se nelíbila hlavně výše investice. Odkazovali na podobné, a levnější projekty z okolí.

Někteří dokonce uváděli, že má jít o pomník, který chce po sobě současné vedení ve městě zanechat. Křupala to odmítl. "Rozhodně nejde o žádný odkaz," uvedl primátor hned na začátku jednání. Část zastupitelů doporučovala odložení bodu do doby, než bude připravena projektová dokumentace. Jiní požadovali zřízení komise, která má na přípravu dohlédnout. Toto usnesení bylo přijato.

Primátor nakonec vyšel vstříc i hlasům, které kritizovaly výši investice. Sám návrh usnesení změnil a maximální výši investice stanovil na 350 milionů korun bez DPH. Snížení ceny by se ale nemuselo projevit na stavbě samotné. Představitelé radnice věří, že náklady klesnou v soutěži na dodavatele stavby. Město chce stavební firmu začít hledat v lednu.

Současný bazén stojí téměř ve středu města a některým obyvatelům se jeho přemístění do okrajové části nelíbí. Obávají se zhoršené dostupnosti. Jiní naopak vítají, že se z frekventované komunikace přesune do klidnější části.

O novém bazénu se ve městě mluví delší dobu. Před lety vznikla první studie, podle které měl mít objekt dvě patra a k bazénu měly vést tobogány. Radní teď dali studii přepracovat, aby snížili náklady. Podle současných plánů města by měl být objekt jednopatrový, s jedním plaveckým bazénem o délce 25 metrů a s šesti drahami. Stejně velký by měl být i rekreační bazén s vodními prvky, jako jsou trysky a divoká řeka. Součástí by měly být sauny, masážní sprchy či bufet.

Pro veřejnost by se nový bazén mohl otevřít na konci roku 2019. Do jeho otevření bude dál v provozu nynější městský bazén. Co s ním bude až doslouží, se zatím neví. Zvažuje se i možnost objekt využít pro jiná sportoviště. Vzniknout by zde mohla například lezecká stěna či gymnastické centrum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články