Porota bude vybírat návrhy na stavbu Národní knihovny

Vložil
ČTK
23.10.2006 10:50
Praha

Praha - Do Prahy dnes přijedou členové mezinárodní poroty, která bude v příštích dvou dnech posuzovat několik set návrhů podob nové budovy Národní knihovny. V úterý a ve středu je čeká náročný program, posoudit musejí přes čtyři stovky návrhů, které do soutěže zaslali architekti z celého světa.

    Knihovna by chtěla novou budovu, jež má řešit dlouhodobé prostorové problémy instituce, začít stavět v roce 2008; v roce 2010 by podle současných odhadů měla nová stavba v Praze na Letné stát.
    Při dvoudenním jednání na Žofíně má porota vybrat osm nejlepších návrhů. Ty postoupí do druhého kola, jehož uzávěrka je 2. února a vítězný návrh má být vyhlášen 3. března 2007.
    V čele poroty je mezinárodně známá britská architektka iráckého původu Zaha Hadidová. Členy poroty jsou britská architektka českého původu Eva Jiřičná, mexický architekt José Grinberg, primátor Pavel Bém, ředitel NK Vlastimil Ježek a český architekt Petr Bílek. Francouzský architekt Dominik Perrault, autor nové francouzské národní knihovny, z poroty odstoupil. Národní knihovna má ale za každého člena poroty připraveného náhradníka. Protože se bude stavět na hranici památkového území, bude v porotě i zástupce UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář