Hradecký věžový vodojem byl prohlášen kulturní památkou

Zdroj
Tomáš Kučera
Vložil
ČTK
27.11.2017 14:10
Hradec Králové

Hradec Králové - Vodárenská věž na kopci svatého Jana v Hradci Králové se stala kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, vyhovělo tak návrhu města z jara 2016. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Petr Vinklář. "Vodárenská věž na rozhraní (městských částí) Nového Hradce Králové a Třebše, která je jednou z dominant města, vznikla v letech 1936-1937 a svému původnímu účelu slouží dodnes," uvedl Vinklář.


Vodojem doporučila zařadit mezi památky Komise pro Program regenerace městské památkové rezervace, městské památkové zóny a městské památky.

"Věžový vodojem na kopci svatého Jana je významnou technickou památkou v Hradci Králové s kvalitním architektonickým a technickým řešením. I po rekonstrukci v roce 1995 zůstal zachován vysoký počet autentických prvků, jako je konstrukce objektu, fasády, schodiště se zábradlím, okna, dveře či zábradlí," uvedl vedoucí hradeckého odboru památkové péče Jan Falta.

Nadčasový význam technické památky vodního hospodářství ze 30. let 20. století kladně vyhodnotil také hradecký krajský úřad a Národní památkový ústav. S návrhem zapsat vodojem mezi památky souhlasil i vlastník, společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, s podmínkou, že bude zachována vodohospodářská funkce, a to po celou dobu jeho životnosti, tedy nejméně dalších 100 let.

Ministerstvo kultury zdůvodnilo krok i tím, že hradecká vodárenská věž s funkcionalistickými a moderně klasicizujícími prvky je svědectvím stavitelské a technické úrovně od 30. let 20. století, dosud slouží svému účelu a citlivě navazuje na tradiční cihlovou stavební produkci města.

"Vodárenské věže nejsou jen technickými stavbami, ale odráží se na nich také soudobé architektonické trendy. ... Dokumentuje tak do dnešních dní část vývoje historie vodního hospodářství. Trvalá funkčnost je také dokladem nadčasovosti této stavby," zdůvodnilo ministerstvo své rozhodnutí zařadit vodojem mezi památky.

Téměř 40 metrů vysoký vodojem vznikl podle návrhu Bohuslava Drahoše z Vysokého Mýta. Voda se do nádrže zpočátku čerpala ze studní ve Staré Třebši, nyní z nedalekých podzemních vodojemů. Vodojem slouží jako zásobník pitné vody pro 5500 obyvatel a k zajištění tlaku v síti veřejného vodovodu v místní části Nový Hradec Králové. Vodojem je součástí Vodárenské soustavy východní Čechy, která zásobuje pitnou vodou zhruba 500 tisíc obyvatel Královéhradeckého a Pardubického kraje.
0 komentářů
přidat komentář