Podzemní sály pro muzeum umění ve Filadelfii navrhne Gehry

Vložil
ČTK
20.10.2006 15:25
Praha

Filadelfie - Architekt Frank O. Gehry navrhne podzemní výstavní prostory pro muzeum umění v americké Filadelfii. Projekt za 500 milionů dolarů má díky podzemní vestavbě rozšířit výstavní plochu galerie o více než 7000 čtverečních metrů, po jeho dokončení se do nových sálů přesunou sbírky moderního sochařství nebo asijského umění.

    Frank O. Gehry se svým návrhem zvítězil ve výběrovém řízení, jehož se účastnilo ještě dalších dvacet architektonických týmů. "Bude skvělé si vyzkoušet, jak se staví prostor, který nemá exteriér. Pomyšlení, jak ten prostor vyřezávám přímo do země, mě naplňuje nadšením," řekl po oznámení výsledků.
    77letý americký architekt Frank Owen Gehry se narodil v kanadském Torontu a proslavil se především jako autor formálně expresivních staveb. V poslední době vzbudil pozornost například návrhem Guggenheimova muzea pro španělské Bilbao nebo stavbou koncertního sálu Walta Disneye v Los Angeles. Je rovněž autorem projektu pražského Tančícího domu, který je odbornými periodiky pravidelně zařazován mezi nejlepší české stavby posledního desetiletí.
0 komentářů
přidat komentář