Brno chce stavět startovací byty pro mladé, teď jich má jen šedesát

Vložil
ČTK
20.11.2017 21:45
Brno

foto: http://petrhladik.cz/o-mne/
Brno - Brno chce stavět startovací byty pro mladé. Nyní jich má jen 60 a buduje dalších 100. Potřeba jich je asi 1000, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Čtyřletý nájem s podmínkou přihlášení trvalého pobytu v Brně bude za 57 Kč za metr čtvereční, což je u bytu 35 metrů čtverečních asi 2000 měsíčně. Lidé by tak podle Hladíka měli možnost vedle nájmu našetřit část peněz k hypotéce na vlastní bydlení. Kromě výstavby stovek nových bytů může prázdný byt jako startovací využívat kterákoliv městská část, což dříve nebylo možné. Brno tak chce udržet mladé lidi a studenty.


Přes 100 startovacích bytů vzniká za desítky milionů korun na osmi různých místech stavbou nových domů nebo rekonstrukcí starých. Týká se to ulic Vojtova, Křenová, Bratislavská nebo Terézy Novákové. V budoucnu pak město plánuje část startovacích bytů vybudovat i v lokalitách Kaménky, Západní brána nebo Kamenný vrch.

Město si nechalo zpracovat průzkum zaměřený na bydlení mladých lidí v Brně. Odpovídalo v něm asi 1000 lidí. Podle Hladíka z něj vyplynulo, že mladou generaci primárně zajímá cena bydlení a dopravní obslužnost, na druhé straně tolik neřeší stáří bytu nebo blízkost rodinných příslušníků. "Víme, že většina mladých lidí chce během svého života bydlet ve vlastním nebo družstevním bytě. Současnou nabídku bydlení v Brně nehodnotí kladně, chybějí jim startovací byty s dotovaným nájmem nebo nízkonákladové a malometrážní byty k pronájmu nebo koupi," uvedl Hladík.

Brno má bezmála 30.000 bytů. Na podzim začala platit nová pravidla pronájmu. Stanovila městským částem minimální nájemné pro nové nájemníky, pro ty současné zůstává stejné. Někde se tak nájemné zvýšilo, jinde už bylo i vyšší. Součástí je podmínka, že se noví nájemníci přihlásí k trvalému pobytu. Novinkou je i jednotné nájemné sociálních a startovacích bytů 57 Kč za metr čtvereční nebo elektronická žádost o byty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články