Status kulturní památky ztratilo v Brně už asi 35 budov

Vložil
ČTK
16.11.2017 19:10
Brno

Brno - Status kulturní památky dosud ztratilo v Brně asi 35 budov, například dům s kavárnou Savoy na rohu Běhounské ulice a Jakubského náměstí nebo palác Jalta na Dominikánském náměstí. ČTK to řekla Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Celkově může ve městě ztratit památkový status až 1400 objektů, a to vinou pozdního zapsání na seznam kulturních památek.


Brno to chce zvrátit, už v úterý oznámilo, že podá žalobu na ministerstvo kultury v případu odebrání statusu jedné z budov polikliniky na Zahradníkově ulici. Výrok soudu může být v celé situaci precedenční.

V případu jde o to, že do konce roku 1987 musely být všechny kulturní památky zapsané na státním seznamu, ale u všech se to nestihlo. Do té doby mohl objekty za kulturní památku prohlásit památkový ústav, od roku 1988 to může učinit jen ministerstvo kultury. V Brně se pozdní zápis týká 1400 budov, pokud majitelé požádají ministerstvo, aby jejich status přezkoumalo, nemusí úřad jejich památkový status uznat.

To je třeba případ paláce Jalta, který se jeho majitel chystá zrekonstruovat. Pro budovy bez památkové ochrany neplatí při opravách tak přísná pravidla, a rekonstrukce tedy není tak drahá jako u památek. Asi 200 památek z 1400 dotčených vlastní město, zbytek soukromníci. Město se ale bojí, že s budovami, které ztratily památkový status, mohou majitelé zacházet zcela libovolně, a mohlo by dojít k nenávratným škodám.

"V tuto chvíli lze říct, že odpamátněno bylo asi 35 budov v Brně, v celé republice je to 45,"
uvedla Loukotová. Jako příklady uvedla kromě Jalty a domu s kavárnou Savoy i kostel sv. Augustina, bývalou Convalarii na České, dům s lékárnou U Červeného raka na Masarykově ulici nebo rohový dům na náměstí 28. října a Milady Horákové. "U jediné školy na Šujanově náměstí se podařilo obnovit její památkovou ochranu," doplnila Loukotová.

Brno zažaluje ministerstvo kvůli tomu, že v březnu odebralo status objektu polikliniky na Zahradníkově ulici. Podle primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno) totiž hrozí, že stejný osud může potkat Janáčkovo divadlo nebo Dům umění.

Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková ČTK napsala, že brněnské pozdní zápisy na seznam jsou velkým problémem památkové péče, což řešily už různé památkové orgány.

"Přesto za celou dobu existence tohoto problému nevznikla judikatura. Žaloba je tak logickým vyústěním dosavadní právní praxe, kdy je potřeba některé postupy osvědčit, anebo vyvrátit prostřednictvím nezávislého soudu," dodala Cigánková.

Rozhodnutí soudu by mohlo mít precedenční význam i pro ostatní případy. Mluvčí zdůraznila, že ministerstvo se snaží najít personální kapacitu, aby situaci vyřešilo. "Přesto, že ji nezavinilo, ale vznikla flagrantní dlouhodobou nečinností subjektů, které se měly na zápisech kulturních památek do seznamů podílet," uzavřela Cigánková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články