Po letech oprav dnes bude plně zprovozněn Nuselský most

Vložil
ČTK
16.11.2017 07:45
Praha

foto: Lukáš Beran

Praha - Dnes v poledne bude plně zprovozněn pražský Nuselský most, který v posledních šesti letech procházel rozsáhlou rekonstrukcí. V jejím rámci byla mimo jiné opravena horní plocha mostovky, vyměněny hydroizolační vrstvy nebo opravena vozovka. Drobné dokončovací práce mají být dokončeny do Vánoc, jejich provádění ale už provoz na mostě neomezí.


Sanace Nuselského mostu vyšla na 288 milionů korun. Významná dopravní stavba má díky tomu vydržet bez výrazných oprav dalších 20 až 25 let.

Téměř půl kilometru dlouhý most přes Nuselské údolí byl dostavěn v roce 1973. Před rekonstrukcí, která začala v roce 2011, trápilo most zatékání vody do tubusu nosné konstrukce. Voda pronikala i do prostor elektroinstalací metra a ohrožovala jeho provoz.

V rámci oprav stavbaři nejprve zabránili pronikání vody do tubusu mostu. V další etapě dělníci odstranili středovou římsu a sanovali horní plochu mostovky, položili nové hydroizolační vrstvy nosné konstrukce a vybetonovali římsy a osadili je novým veřejným osvětlením. Poté byla kompletně vyměněna vozovka.

Nejrozsáhlejší práce zahrnula třetí etapa, kdy Technická správa komunikací sanovala betonové konstrukce na spodní straně mostu, kterou tvoří krajní masivní opěry a čtyři pilíře vysoké 40 metrů. Opravy se dočkaly také spodní desky tubusu.

Bezmála pětačtyřicetiletou historii Nuselského mostu mapuje výstava, která byla v úterý otevřena v Muzeu policie na Karlově. K vidění jsou mimo jiné fotografie, včetně záběrů zátěžového testu 66 tanky. Lidé se mohou seznámit i s architektonickými soutěžemi na překlenutí Nuselského údolí. Výstava potrvá do konce února.
0 komentářů
přidat komentář

Související články