Šumavský Špičák postaví novou restauraci a ubytování

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
15.11.2017 21:20
Plzeň

Plzeň - Ski&Bike Špičák, největší šumavský lyžařský areál, posune začátek stavby restaurace alpského typu z jara 2018 o rok. Multifunkčním objekt, o nějž už usiluje šest let a kde budou ještě půjčovna lyží, kol, servis, úschovna, administrativní zázemí areálu a dvě patra pro ubytování, přijde na 50 milionů korun. Zpoždění je způsobeno změnami regulačního plánu, který by mělo zastupitelstvo Železné Rudy schválit do konce roku. Areál o změny požádal už loni na podzim, řekl dnes ČTK jeho ředitel Vladimír Kasík.


"Se schválenými změnami už jsme počítali letos na jaře. Podle stavebního úřadu to bude do konce roku a pak zažádáme o stavební povolení a po jeho vydání budeme teprve vybírat dodavatele," uvedl. Stavba bude s největší pravděpodobností ukončena v roce 2020.

Záměr prošel na úřadech bez připomínek. Areál nyní intenzivně pracuje na projektu, v brzké době bude hotový. "Abychom ho mohli začít projednávat se správci sítí a dodavateli dalších služeb," řekl Kasík. Schválení regulačního plánu je podle železnorudské radnice posunuto kvůli tomu, že investičních záměrů v oblasti je více a jsou u nich například problémy s pozemky, s územním plánem i s ochranou přírody.

Třípatrová budova vznikne na pozemcích areálu u dolní stanice lanovky. Její podobu areál tři roky dojednával se Správou CHKO Šumava. "Nakonec jsme došli ke shodě," uvedl. Ski&Bike Špičák ji chápe jako zkvalitnění služeb. "Zatím nemáme restauraci s kvalitním prostředím," řekl Kasík. Samoobslužná restaurace bude v prvním patře a naváže na současné pokladny a půjčovnu. Nástup na sedačkovou lanovku bude z terasy restaurace i z ulice mezi budovami. V horních dvou patrech objektu vznikne 17 apartmánů.

"Lidé obecně méně sportují a chtějí kvalitní zážitky. Výborné stravování zvedne prestiž střediska,"
míní Kasík. Pokud ho nedostanou, jedou raději o kousek dál na německý Javor. Například nové bezplatné parkoviště, otevřené před třemi lety, zvýšilo zájem o sezonní jízdenky o desítky procent oproti době, kdy u areálu nebylo. Jednodušší teplá jídla si dnes mohou návštěvníci objednat v chatách Blaženka a Hanička z let 1972 a 1975, které nabízejí turistické ubytování.
0 komentářů
přidat komentář

Související články