Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze otevře po rekonstrukci

Vložil
ČTK
15.11.2017 10:00
Praha

Josef Schulz

Praha - Mistrovská díla ze všech oborů uměleckého řemesla, užitého umění a designu, mimořádná svým provedením či významem tvoří první výstavu Uměleckoprůmyslového muzea po jeho rekonstrukci. Historická budova se opravovala dva roky, otevře se ve středu a do pátku bude přístupná zdarma. Příští rok uvidí návštěvníci velkou výstavu fotografií Josefa Koudelky a do roku 2020 se budou postupně připravovat stálé expozice. Rekonstrukcí muzeum získalo více prostoru, který věnuje mimo jiné dětem a vzdělávacím programům.


První výstava se jmenuje Director's Choice - Výběr ze sbírek a měla by představit největší poklady muzea, které má na půl milionu exponátů. Její osu tvoří výběr ředitelky muzea Heleny Koenigsmarkové. Je určený pro publikaci vydanou londýnským nakladatelstvím Scala Arts & Heritage Publishers v edici, která ukazuje sbírky světových muzeí pohledem jejich ředitelů. UPM je první české muzeum, které se v edici objevilo.

"Zvolili jsme tuto výstavu kvůli této nabídce. Celé jsme to postavili na průřezu našimi sbírkami od středověku až po současnost,"
řekla dnes ředitelka muzea ČTK. "Samozřejmě je těžké udělat pro knížku výběr 38 předmětů, ale i 300 exponátů pro výstavu. Objeví se tu spousta předmětů, které návštěvníci znají z předchozích expozic, ale je to tentokrát sestavené dohromady - historická část je v současných vitrínách, které dávají dohromady chronologické celky, jež ukazují i to, jak se předměty užívaly a prezentovaly ve své době," popsala část expozice.

Druhý ze dvou zpřístupněných sálů s exponáty ukazuje "klasiku českého designu" 20. století. Tyto exponáty jsou zase vystavené v historických vitrínách, které byly stejně jako všechny interiéry restaurovány. Diváci zde uvidí výběr oděvů či hraček doplněné nejznámějšími fotografiemi Františka Drtikola. K těmto prostorám přiléhá edukační sál.

Po třídenním otevření zdarma bude základní vstupné do muzea stát 100 korun. Od 18. listopadu do 17. prosince bude muzeum nabízet množství aktivit pod názvem UPkemp - přednášky, promítání, čtení a křty nových knih či módní přehlídku. Po rekonstrukci obnoví svoji činnost také muzejní knihovna, nová je kavárna s názvem Času dost i muzejní obchod. Muzeum má nově přístup i přes zahradu ze Široké ulice.

Rekonstrukcí muzeum získalo téměř 2200 m² pro stálé expozice a přes 600 m² pro výstavy, což je dvaapůlkrát víc než mělo do roku 2014. Oprava se platila z vládního Programu péče o národní kulturní poklad a stála 266 milionů korun bez DPH.
0 komentářů
přidat komentář

Související články