Brno získá dům, který blokuje rozvoj území u smyčky Zvonařka

Vložil
ČTK
15.11.2017 08:45
Brno

Brno - Brno získá u tramvajové smyčky Zvonařka poslední dům, který překáží v rozvoji území a v pracích na přeložení tramvajové trati z ulice Dornych na ulici Plotní. Vymění ho za dům v lokalitě Zábrdovice, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Přeložení trati bude stát přes miliardu. O firmě, která práce provede, rozhodne brzy rada města. Po podpisu smlouvy bude moct s pracemi začít. Bude to na přelomu roku. Potrvají asi dva a půl roku.


Nyní jezdí tramvaje po ulici Dornych spolu s auty, která jezdí i po Plotní. Cílem prací je oddělit tramvajovou dopravu od aut, zklidnit situaci na rušné Plotní ulici, která bude sloužit pouze MHD, zrychlit přejezd tramvají z centra na jih a lépe propojit MHD s autobusovým nádražím Zvonařka. K němu se nyní lidé musejí z tramvaje dostávat přes složitou mostní konstrukci nad silnicí pro auta. Přeložení trati tak v konečném důsledku zlepší cestování řidičů, lidí v MHD i situaci chodců.

Součástí prací je i rozšíření křižovatky Dornychu a Zvonařky, čemuž překážel právě dotčený dům, který město směnou získá. "Jednání s majitelkou domu u tramvajové smyčky se vlekla od roku 2005. Rada dnes schválila záměr dohody o směně za nemovitosti v Zábrdovicích. Dohoda nám umožní další rozvoj tohoto území, který byl touto nemovitostí dosud blokovaný," uvedl Mrázek. Musí to schválit ještě zastupitelstvo. Objekt pak město nechá zdemolovat.

Práce začnou v brzkých týdnech. Končí výběrové řízení na zhotovitele stavby. "Podpis smlouvy se zhotovitelem a zahájení stavby bude možné po uplynutí lhůt na odvolání. Předpokládáme, že se tak stane na konci letošního nebo na začátku příštího roku. Pracovat se začne nejprve na kanalizaci v ulici Dornych od křížení se Svatopetrskou ulicí, což jsou práce, které je možné provádět i v zimě," dodal Mrázek. Po odstranění tramvajového svršku a rekonstrukci inženýrských sítí vznikne čtyřproudová komunikace. Poté se bude stavět nová tramvajová trať, která bude v Plotní ulici u nádraží Zvonařka.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tramvaj Plotní
Pavel Boucník
16.11.17 08:27
zobrazit všechny komentáře

Související články