Brněnský klub Leitnerka po rekonstrukci otevřel v novém

Vložil
ČTK
15.11.2017 08:10
Brno

Szymon Rozwałka

Brno - Brněnský klub v Leitnerově ulici po rekonstrukci dnes slavnostně znovu otevřel, opravený je hlavní sál i zázemí, nově zřízená je kavárna. Celková výše investice si vyžádala asi 680.000 Kč, jak ČTK řekla mluvčí městské části Brno-střed Iveta Fišerová. Oblíbený klub vznikl v 50. letech minulého století, městská část je jeho zřizovatelem, provozuje ho Kulturně vzdělávací středisko.


Takzvanou Leitnerku vyhledávali fandové filmových produkcí, folkových či rockových kapel i různých alternativ. K tradici klubu patřily například i hudebně-publicistické pořady a antidiskotéka Jiřího Černého. Její historie sahá do 50. let minulého století, kdy klub budovali lidé svépomocně na brigádách. Od té doby se ale příliš nezměnil a na dnešní dobu už podle zřizovatelů působil zastarale.

"Dispozici Leitnerky jsme přizpůsobili budoucímu využití. Vycházeli jsme z návrhu architekta Szymona Rozvalky. Z barové místnosti jsme vytvořili moderní kavárnu Café Leitnerka se stálým provozem, sál jsme rozšířili a upravili, abychom dosáhli maximální multifunkčnosti a variability. Koncept počítá i s imobilními návštěvníky a budova je zcela bezbariérová,"
uvedl radní městské části David Butula (Žít Brno).

Mění se i dramaturgie klubu. Pilířem zůstává hudba, návštěvníci se mohou na nejrůznější žánry jako jazz, folk, world music, experimentální hudba, současná klasika nebo různé hudební projekty. Nová dramaturgie počítá s pravidelnými divadelními večery, které by v budoucnu mohly doplnit i workshopy. Na programu budou poslechové pořady, promítání či pravidelné výstavy se zaměřením na brněnské autory.

Klub počítá i s dětskými návštěvníky. Pro školy a školky, ale i pro veřejnost připravuje zábavné i naučné pořady, dětské diskotéky a v letních měsících také příměstské tábory.

"Naším cílem bylo vrátit Leitnerce společenský kredit, jaký si zaslouží. Nejen široká programová skladba, nová kavárna pro sousedská setkávání, ale i lepší vzhled jistě budou dostatečným lákadlem," uvedl Butula.
0 komentářů
přidat komentář