Brno zažaluje ministerstvo za odnětí statusu památky poliklinice

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
14.11.2017 18:00
Brno

Jindřich Kumpošt

Brno - Brno během dnů podá žalobu na ministerstvo kultury, které v březnu odňalo status kulturní památky jedné z budov polikliniky v Zahradníkově ulici. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Podle něj chce město dosáhnout předchozího stavu a zabránit tomu, aby o status přišly další památky. Vinou opožděného zapsání na seznam kulturních památek může podle něj památkový status ztratit až 1400 obdobných objektů včetně Janáčkova divadla nebo Domu umění.


Poliklinika má tři budovy. Jedna je na ulici Veveří a nemá kulturní ochranu, další dva objekty jsou na Zahradníkově ulici, přičemž jednomu z nich ochrana zůstává a druhému, který pochází z 20. let minulého století a stojí na rohu s Nerudovou ulicí, ji ministerstvo odebralo, uvedl Hollan.

Podle Brna patří poliklinika k významným stavbám meziválečné monumentální civilní architektury. V její podobě se odráží klasicistně pojaté egyptské prvky i náznaky kubismu. Vchod do budovy z Kounicovy ulice zdobí sousoší Zdraví od sochaře Václava Macha.

Od konce 80. let může vyhlásit kulturní památku pouze ministerstvo kultury, do té doby to podle Hollana činil památkový ústav. "Některé památky byly zapsané v seznamu, jiné tam nebyly. Proto, když měl v roce 1988 začít platit nový zákon, bylo potřeba všechny památky neuvedené v seznamu zapsat. V Brně jich bylo mnoho, ale přestože je v prosinci 1987 schválil příslušný městský orgán, na seznam se dostaly až v dalším roce," objasnil Hollan.

Proto ministerstvo nemusí jejich status památky uznat. Brno proto požádalo ministerstvo o rozhodnutí, zda je dotčený objekt polikliniky kulturní památkou nebo ne. Ministerstvo dospělo k závěru, že není. Stanovisko potvrdilo i poté, co proti němu Brno podalo rozklad. Proto se bude město bránit žalobou.

"Celkově totiž stejný postup hrozí u více než 1400 památek, mezi kterými je Janáčkovo divadlo nebo Dům umění,"
zdůraznil Hollan.

Jen 200 takových památek vlastní město, zbytek mají soukromé a jiné subjekty. Hollan se bojí, že ztratí-li budovy památkový status, mohou si s nimi vlastníci dělat, co chtějí a mohli by je i nenávratně poškodit. U rekonstrukcí památek je totiž třeba dodržovat přísná stanovená pravidla, zatímco u normálních budov nic takového neexistuje.

Problematiku před několika lety otevřel Jihomoravský kraj, který se chystal rekonstruovat tišnovskou nemocnici. Ta byla zapsaná na seznam pozdě. Kraj se proto dotázal ministerstva, jak to s nemocnicí je, aby věděl, jak má při rekonstrukci postupovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články