Liberec dokončil první etapu výměny oken historické radnice

Vložil
ČTK
14.11.2017 11:35
Liberec

Liberec - Liberec dokončil první etapu výměny dožilých oken historické radnice, která v příštím roce oslaví 125 let od svého dokončení. Město zatím plánuje postupnou repasi či výměnu 43 oken, v první etapě se jich dělalo šest. Odborná firma repliky historických oken osadila v prostorech podatelny v přízemí o víkendu, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Jana Kodymová.


Okna už byla ve velmi špatném stavu, jejich výměna stála 775.000 korun. Město na to z programu na regeneraci městských památkových zón získalo dotaci 260.000 Kč. "Na rok 2018 chceme získat dotaci ideálně dvojnásobnou, abychom v opravách a výměnách oken mohli pokračovat rychlejším tempem," uvedl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Bohatě zdobená liberecká radnice postavená v letech 1887 až 1893 patří k nejcennějším památkám ve městě, vzhledem připomíná radnici vídeňskou. V budově se čtyřmi nadzemními podlažími a 80 místnostmi je zhruba 160 oken různých velikostí, ve špatném stavu jsou zejména v přízemí. Okna nedovírají, jsou zkroucená a netěsní. Některá nejdou ani otevírat.

Obnova historické radnice se dělá postupně. V minulé dekádě město investovalo desítky milionů korun, aby se jí vrátila původní podoba. Vybouraly se umakartové a sádrokartonové příčky, které velkorysé prostory rozdělovaly na malé kanceláře. Opraveny jsou radniční věže. Na špičku věže se po letech vrátil rytíř, který město střežil od dokončení radnice až do roku 1956. Tehdy ho vystřídala rudá hvězda a pak v roce 1990 český lev. V posledních letech byla poslední větší akcí rekonstrukce historického sklepení, jež byla spojená se znovuobnovením provozu restaurace Radniční sklípek. Rekonstrukce stála přes osm milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články