Česká Lípa zvažuje koupi vyhořelého Kounicova domu

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
14.11.2017 07:55
Česká Lípa

Česká Lípa - Česká Lípa zvažuje koupi vyhořelého Kounicova domu. Dva a půl roku po požáru památkově chráněný dům chátrá a hrozí, že další zima pro něj bude fatální. ČTK to dnes řekla českolipská starostka Romana Žatecká. Měšťanský dům z 18. století patří Sdružení sportovních svazů České republiky, které po požáru nechalo udělat jen nutnou sanaci, opravu objektu ale nechystá. Stavební úřad už svazu jednu pokutu vyměřil a další, vyšší se podle Žatecké chystá.


"Pokutovat se a platit pokuty neznamená, že se na stavu objektu něco mění. Majitel s objektem nic nedělá a spoléhá na to, že si ho město koupí," řekla Žatecká. Vlastník podle ní za dva a půl roku nevyvinul žádnou snahu cokoli pro záchranu domu udělat. "Je otevřený, střechu nemá, každý rok statici konstatují, že už si nemůžeme dlouho hrát s tím, že ten prostor je otevřený, že do něj prší a sněží a poznamenává to vnitřní konstrukce. Jsem přesvědčená o tom, že zlomová zima už bude letos, proto je nejvyšší čas dohodnout se co s tím," dodala Žatecká.

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům byl vybudován jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarmu. Současný majitel prostory pronajímal několika menším subjektům, samo Sdružení sportovních svazů ČR tam sídlo nemělo.

Kounicův dům stojí nedaleko Vodního hradu Lipý a od roku 1958 je pod ochranou památkářů. V květnu 2015 dům vyhořel, rozsáhlý požár tehdy zničil střechu a druhé podlaží a napáchal škody za osm milionů korun. Kolik bude záchrana památky stát nedokáže podle Žatecké nikdo odhadnout. Sdružení sportovních svazů ČR nabídlo objekt městu za 6,9 milionu korun, na základě znaleckého posudku se cenu podařilo snížit na 4,9 milionu korun. Případnou koupi musí schválit zastupitelé. "Důležité ale je abychom věděli, jaký máme záměr s tím objektem, jak ho využít, čemu bude sloužit," dodala starostka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články