Bývalá nemocnice v Moravské Třebové je připravená k demolici

Vložil
ČTK
14.11.2017 07:50
Moravská Třebová

Moravská Třebová - Bývalé oddělení nemocnice v Moravské Třebové na Svitavsku půjde tento týden definitivně k zemi. Stavební stroje ho začnou bourat, a nic na tom nezmění ani petice proti demolici. ČTK to řekl starosta Miloš Izák (ČSSD). Pozemky si město ponechá, nehodlá je prodávat.


Podle starosty je budova ve velmi špatném stavu a není čeho litovat. "Dostalo přednost bezpečnostní hledisko. Bylo to pětkrát zapáleno a následkem posledního požáru v lednu 2016 došlo k narušení statiky na střeše. A pořád nám tam lezou děcka nebo výrostci i bezdomovci. Riskujeme, že se tam něco stane," řekl Izák.

Ve čtvrtek projedná petici proti demolici zastupitelstvo města, což je jeho zákonnou povinností. Nicméně již v úterý, nebo ve středu začnou stroje bourat první části budovy. Stavební firma má 40 dní na to, aby na místě stavby zůstala jen holá planina, řekl ČTK Tomáš Kotyza z hradecké firmy BISA, která demoliční práce provádí. "Objekt jsme vyklidili už loni," doplnil.

Budovu z počátku 20. století původně město chtělo využít, když ji před více než deseti lety koupilo od kraje za čtyři miliony korun. Plány na zřízení kongresového centra ale padly, když se ukázalo, že evropské dotace budou příliš nízké.

Ani plány soukromých investorů, jako domov pro seniory či startovací byty, se neuskutečnily. Budova hodně zchátrala a radnice ji chtěla zbourat už loni. Nakonec musela počkat, jestli ministerstvo kultury na podnět jednoho občana nevyhlásí budovu památkou.

Budovu původně navrhl významný regionální architekt Oskar Czepa, jeho návrh byl ale přepracován. I proto památkáři uvedli, že se sice jedná o památku místního významu, která ale nedosahuje vyšší ochrany. Opozičním zastupitelům se pak již nepovedlo společně s akademiky z Masarykovy univerzity přesvědčit město, aby se objekt přebudoval na vědecké a muzejní centrum. Rozjednanou variantu město dál neřešilo. Očekávalo podle radnice ze strany navrhovatelů větší aktivitu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články