Nuselský most bude po opravách plně zprovozněn 16. listopadu

Zdroj
Aleš Berný
Vložil
ČTK
14.11.2017 07:40
Praha

foto: Lukáš Beran

Praha - Pražský Nuselský most bude po rekonstrukci plně zprovozněn ve čtvrtek 16. listopadu ve 12:00. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Petr Dolínek a zástupci Technické správy komunikací (TSK). Na mostě byla mimo jiné opravena horní plocha mostovky, vyměněny hydroizolační vrstvy nebo opravena vozovka. Práce vyšly na 288 milionů korun a začaly před šesti lety. V Muzeu policie bude od úterý otevřena výstava k 45. výročí Nuselského mostu.


"Most chceme otevřít před prodlouženým víkendem. Až do Vánoc tu pak budou probíhat drobné dodělávky, které provoz neomezí. Částka za opravu není vzhledem k počtu roků opravy nijak veliká a nezaznamenali jsme žádné významné vícenáklady," řekl Dolínek. Most má vydržet bez výrazných oprav dalších 20 až 25 let. "Dojde maximálně k opravám povrchu vozovek," řekl.

Most trápilo zatékání vody do tubusu nosné konstrukce. Voda pronikala mimo jiné do prostor elektroinstalací metra a ohrožovala provoz. Práce začaly v roce 2011. Nejprve bylo zabráněno zatékání vody právě do zmíněného tubusu. V další etapě dělníci demolovali středovou římsu a sanovali horní plochu mostovky, položili nové hydroizolační vrstvy nosné konstrukce a vybetonovali římsy a osadili je novým veřejným osvětlením. Poté byla kompletně vyměněna vozovka.

Nejrozsáhlejší práce zahrnula třetí etapa, kdy TSK sanovala betonové konstrukce na spodní straně mostu, kterou tvoří krajní masivní opěry a čtyři pilíře vysoké 40 metrů. V této etapě dělníci využívali 180 tunovou plošinu zavěšenou pod mostem, kterou podle postupujících prací přesunovali. Opraveny byly i spodní desky tubusu.

Širší budou pro pěší oba dva chodníky. Dělníci odstranili staré betonové zábradlí, které v mostě udržovalo vodu. Na jejich místě jsou nová svodidla a zábradlí.

Nuselský most byl dostavěn v roce 1973, překlenuje Nuselské údolí a spojuje Pankrác s Karlovem. Na mostě jsou v každém směru tři jízdní pruhy a v jeho tubusu jezdí metro. Most je 485 metrů dlouhý a v nejvyšším bodě nad údolím je jeho výška 42,5 metru.

Zájemci si mohou od 16. listopadu v nedalekém Muzeu policie prohlédnout výstavu věnovanou jeho historii. Otevřena bude do 28. února 2018 denně kromě pondělí a Vánoc od 10:00 do 17:00. K vidění jsou fotografie, včetně záběrů zátěžového testu 66 tanky, i písemné a další dokumenty. Lidé se mohou seznámit i s architektonickými soutěžemi na překlenutí Nuselského údolí. Výstava mapuje i právě dokončovanou rekonstrukci.

Podle architekta Stanislava Hubičky vycházeli tvůrci především z toho, že jde o most ve městě a ne krajině. "To znamená žádný oblouk, ale aby to byla přímka, která se snese s charakterem města jako takového," řekl Hubička. Řešit také museli výšku pilířů a jejich mohutnost. Potýkat se museli rovněž s rozhodnutím, kdy měly být do metra nasazeny těžké sovětské vozy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články