Venkovní práce obnovy památníku v Pasekách se blíží k závěru

Vložil
ČTK
13.11.2017 14:20
Praha

Paseky nad Jizerou - V krkonošských Pasekách nad Jizerou jsou už skoro hotovy venkovní práce spojené s rekonstrukcí Památníku zapadlých vlastenců. Stavební část modernizace pobočky Krkonošského muzea by měla skončit na jaře, pak se budou dělat expozice. Stavba pokračuje podle harmonogramu, řekla dnes ČTK vedoucí Krkonošského muzea Správy KRNAP Blanka Zázvorková. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) na rekonstrukci za zhruba 12 milionů korun získala evropskou dotaci. Památník by měl být veřejnosti znovu přístupný od konce příštího roku.


Památník se nachází v bývalé faře postavené na konci 18. století. Uzavřený je od letošního jara, kdy začaly stavební práce. "Jsou v podstatě hotovy venkovní práce - odvodnění, výměna dřevěného opláštění v prvním patře budovy, výměna oken, fasáda," uvedla Zázvorková. V objektu jsou podle ní před dokončením rozvody elektřiny, vody, odpadů. Termín pro dokončení stavebních prací je duben 2018, pak přijde na řadu druhá etapa, což je vybudování nových expozic.

Pro památník jde o nejradikálnější proměnu za více než 40 let. Kompletně bude opravena nejen historická budova, ale vzniknou i nové expozice a rozšíří se do dalších prostor. Návštěvníci se tak dostanou i do sklepa nebo místností, kde jsou nyní kancelář a depozitář. Nové expozice budou věnované divadlu, hudbě či horské vesnické škole z konce 19. století. Větší prostor také dostane písmák a houslař Věnceslav Metelka, jehož památce je památník věnovaný. Díky němu jsou krkonošské Paseky vnímány jako kolébka houslařství. Sbírka hudebních nástrojů památníku zahrnuje práce prvních paseckých houslařů a jejich žáků až po současné houslaře ze slavných rodů Pilařů a Špidlenů. Novinkou po skončení rekonstrukce bude houslařská dílna Josefa Vedrala. Zhruba sto let staré vybavení získala Správa KRNAP loni. Věnoval je majitel domu v nizozemském Haagu, kde dílna Vedrala pocházejícího z Pasek kdysi fungovala.

Jako expozice muzea slouží bývalá fara od roku 1958, každoročně památník navštěvuje bezmála 7000 lidí. Je nejen připomínkou Metelky, ale podává také obraz životních osudů horalů 19. století a připomíná spisovatele Karla Václava Raise, který život v Pasekách zobrazil v románu Zapadlí vlastenci.
0 komentářů
přidat komentář