Zimní stadion ve Vyškově je před dokončením

Vložil
ČTK
12.11.2017 14:55
Vyškov



Vyškov - Vyškovský zimní stadion je těsně před dokončením, ve druhé polovině příštího týdne se v něm začne bruslit. Na led se díky povolení k předčasnému užívání stavby nejdříve dostanou sportovci, od prosince i širší veřejnost. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí města Michal Kočí. Město za stadion zaplatí zhruba 138 milionů korun.


Na místě ještě před rokem stál stadion ze 70. let minulého století, který už nevyhovoval. O jeho zbourání a stavbě nového rozhodli zastupitelé v roce 2015, když zavrhli jeho rekonstrukci. Demolice začala v polovině ledna, po odvezení suti na jaře začala výstavba nového. Na stavbě pracovalo přes 1000 lidí, vystřídaly se desítky firem a řemeslníků.

"Samozřejmě šlo o složitý proces, každá stavba přinese řadu potíží. Neobjevil se však naštěstí žádný úplně zásadní problém. Po celou dobu jsme se drželi harmonogramu, vše bylo rozfázované na dny, bylo podstatné zkoordinovat jednotlivé subdodávky,"
uvedl Tomáš Halas ze společnosti Zimní stadion Vyškov. Firma stadion postavila a na základě koncesní smlouvy jej bude i 15 let provozovat.

Nový stadion se rozkládá zhruba na 4000 metrech čtverečních. Základem stavby je samonosná ocelová konstrukce vysoká 14,5 metru. V prvním podlaží jsou šatny a hygienické zázemí, technické zázemí ledové plochy a restaurace. Ve druhém patře je tribuna a restaurace s výhledem na led.

Od konce října je připravený led, na něj se podle mluvčího na základě povolení k předčasnému užívání stavby od 16. listopadu dostanou sportovci. "Je nutné si uvědomit, že v průběhu listopadu půjde stále o stavbu se vším, co k tomu patří. Jedná se o vstřícný krok směrem ke klubům, které musely shánět ledy v okolních městech," uvedl vyškovský starosta Karel Goldemund (ČSSD). První veřejné bruslení je v plánu 5. prosince. Kolaudace čeká stavbu v lednu.

Firma Zimní stadion Vyškov z Rousínova je dceřiná společnost firmy H+H Technika, která staví a provozuje stadiony v Česku i v zahraničí. Město za stadion zaplatí téměř 138 milionů Kč. Zhruba 127 milionů tvoří samotná výstavba, zbytek jsou úroky, bankovní záruky či pojištění. Vyškov částku splatí v šesti etapách, první platba je stanovená na konec roku 2018.
0 komentářů
přidat komentář

Související články