Hasiči bojují s požárem střechy zchátralého zámku v Plané

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
11.11.2017 08:45
Planá

Planá - Celou noc bojovalo několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů s požárem střechy zámku v Plané na Tachovsku. Plameny zasáhly střechu zchátralého opuštěného objektu před půlnocí. I po víc než sedmi hodinách jsou hasiči na místě. Škoda je předběžně odhadnuta na 400.000 korun, příčinu zatím vyšetřovatel nemohl určit, řekl dnes ČTK řídící důstojník krajských hasičů Aleš Bucifal. Na zámek je vydaný exekuční příkaz.


"Plamenné hoření už je zlikvidované, ale musíme důkladně dohasit ohniska a zkontrolovat objekt. Situaci nám značně komplikuje špatný stav objektu, kdy nemůžeme hasit zevnitř, ale pouze zvenku s pomocí výškové techniky," řekl. Oheň podle něj zachvátil celou střechu o rozměrech zhruba 30 krát 15 metrů.

Zámek v Plané byl v druhé polovině 20. století využíván jako kasárna pohraniční stráže. Od roku 1989 je opuštěný a chátrá. Areál byl několikrát v dražbě kvůli exekuci. Podle dražebních informací z letošního června je technický stav třípodlažní budovy velmi zanedbaný, bez běžné údržby a rekonstrukcí a zcela bez vybavení. Vnitřní instalace jsou nefunkční nebo byly demontovány. Poškozeny jsou podlahy, dveře i okna. Celková hodnota areálu, kam kromě zámku patří i některé další menší nemovitosti, byla vyčíslena na 2,6 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář