Začala další etapa budování parku na Černém Mostě

Vložil
Marcela Čábelková Nahorniaková
10.11.2017 19:35


Praha - V Praze 14 dnes začala další etapa budování parku U Čeňku u sídliště Černý Most. Práce budou zahrnovat vybudování dětského hřiště a hřiště pro seniory a rozšíření sítě cest. Novinářům to řekla radní Prahy pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). V další etapě magistrát plánuje rozšířit park o další velkou plochu, sahající od rybníku Martiňák po zástavbu v Dolních Počernicích. Původně magistrát chtěl využít i další pozemky na západ od nynějšího parku, nedaří se je však získat od státu.


Projekt nového přírodního parku pro obyvatele Černého Mostu je starý více než deset let, s budováním magistrát začal v roce 2015. "Původně měl být projekt strašně velkolepý, asi za 400 milionů korun," uvedla radní Plamínková s tím, že se poté rozsah opakovaně zmenšoval až do výrazně zredukované podoby. I tak zde ale například pražské lesy za poslední dva roky vysázely 390 stromů.

Nynější fáze zahrnuje vedle hřiště pro děti a pro seniory rozšíření sítě cest, včetně dobudování stezky pro pěší podél dráhy pro bruslaře. Starší obyvatelé na hřišti naleznou mimo jiné venkovní šachovnicí, kuželky, dráhu na pétanque a větší altán k setkávání. Celkové náklady na tuto etapu se odhadují na 19 milionů korun bez DPH a hotovo by mělo být v dubnu nebo květnu příštího roku.

Téměř stejně velkou část parku chce město začít budovat příští rok v oblasti mezi rybníkem Martiňák a Dolními Počernicemi. Měl by tam vzniknout sad či menší políčka pro přiblížení zemědělské činnosti městským obyvatelům.

Původně chtěl magistrát využít i pozemky, které přiléhají ze západní strany k první etapě parku. "To se bohužel zatím nepodařilo, protože pozemky patří státu a nám se nedaří je získat," řekla radní.

Předloni se v souvislosti s budovaným parkem objevily spory mezi Prahou 14 a magistrátem. Radnice město kritizovala například za to, jak byly naplánovány jednotlivé etapy výstavby. Město výtky odmítlo. Radnici také vadil záměr města svěřit jim park do správy. Podle vedení městské části by na to radnice neměla peníze, navíc část parku leží mimo její území. Podle Plamínkové nakonec byla uzavřena dohoda, že park bude spravovat magistrát.
0 komentářů
přidat komentář