Petici za park v centru Liberce podepsaly téměř 3000 lidí

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.10.2006 15:55
Liberec

Liberec - Na 3000 podpisů zatím v Liberci získali pod petici nazvanou Chceme park na Šaldově náměstí odpůrci plánovaného obchodního centra. Středisko chce v bezprostřední blízkosti historické radnice vystavět společnost Plaza Centers, a využít tak jezírko, jež už deset let centrum města hyzdí. Lidé by ale rádi jezírko zachovali a účelně využili, několikrát se objevil i návrh vytvořit tam veřejné kluziště na zimní období, řekla dnes ČTK členka petičního výboru Zuzana Kocumová. Sbírání podpisů bude podle ní pokračovat nejméně do konce října.

    Společnost Plaza Centers nedávno představila svůj záměr postavit na Šaldově náměstí moderní obchodní a zábavní centrum za zhruba 900 milionů korun. Díky tomu by měla z centra zmizet obří jáma plná vody, která tam zbyla po projektu Galerie Galas. Ten v polovině 90. let minulého století zkrachoval kvůli nedostatku peněz. Firma už zahájila přípravné práce a v květnu chce začít stavět. Areál s obchody, byty, restauracemi a velkým podzemním parkovištěm by měl být otevřen v říjnu 2008. Novináře o tom informoval architekt Petr Doležal.
    Autoři petice i její signatáři jsou ale přesvědčeni o tom, že v Liberci je obchodů dost a další vznikají. Na Tržním náměstí se dokončuje Interspar, začaly práce na rozšíření nákupního centra Nisa a hned naproti terminálu městské dopravy otevře 1. listopadu obchodní centrum firmy Amadeus Real. Příští rok chce v Růžodole zahájit provoz pobočka obchodního řetězce Globus, další velké obchodní centrum Promenada by mělo stát na místě bývalé Textilany a výstavba obřího nákupního centra se chystá také na místě, kde dnes stojí Tesco.
    Liberecká radnice považuje petici za předvolební manévr. Primátor Jiří Kittner nedávno upozornil na to, že odpůrci záměru měli dost času proti němu vystoupit už na jaře, kdy se projednávaly architektonické návrhy na využití místa. Na Šaldově náměstí podle něj nelze vybudovat park, protože územní plán počítá s jeho zástavbou. Město už navíc uzavřelo s firmou Plaza Centers smlouvu o pronájmu a pozdějším odkoupení pozemku. Za zhruba hektarovou plochu a jeden dům v její blízkosti zaplatí společnost přes 40 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář