Projekt Smíchov City by se mohl začít stavět koncem roku 2018

Vložil
ČTK
02.11.2017 13:35
Praha

Praha - První fáze projektu Smíchov City na místě bývalého nákladového nádraží v Praze na Smíchově by se mohla začít stavět koncem příštího roku. ČTK to dnes sdělil Leoš Anderle, výkonný ředitel developerské firmy Sekyra Group, která pozemky vlastní. Náklady na první fázi jsou podle něj zhruba tři miliardy korun, dokončena by měla být dva roky po zahájení. Jak píšou dnešní Hospodářské noviny, projekt získal kladné stanovisko na posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

"EIA je zatím nepravomocná. Po nabytí právní moci podáme žádost o územní rozhodnutí včetně všech potřebných stanovisek dotčených orgánů. V ideálním případě by se mohlo začít stavět koncem roku 2018," uvedl Anderle.

První fáze se týká 25.000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá polovině Václavského náměstí v Praze. Zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti autobusového nádraží Na Knížecí. Budovy budou mít maximálně šest podlaží, v přízemí se počítá s prostorami například pro restaurace, kavárny, ordinace či menší kanceláře. Součástí je větší kancelářská budova.

Sekyra Group chce 21. listopadu projekt představit veřejnosti v Centru architektury a městského plánování v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). "Bude to v rámci rozsáhlé výstavy o Smíchově, kterou zde připravuje město. Na začátek prosince na témže místě plánujeme další setkání s občany, kde budeme představovat změny, které se uskutečnily na základě participace s veřejností. První etapu představíme také ve virtuální realitě, kdy lze veřejným prostorem procházet," uvedl Anderle.

Celkem projekt zahrnuje 216.099 metrů čtverečních pozemků. Podle Anderleho by měl mít pět až šest fází a dokončen by mohl být zhruba za 12 až 15 let. "Celkové náklady jsou plánovány zhruba na 15 miliard korun," řekl. Projekt obsahuje mimo jiné dva parky o celkové rozloze 22.000 metrů čtverečních, které by měl protínat 28 metrů široký bulvár.

Celkem by ve Smíchov City mohlo bydlet až 3300 lidí, dále je v plánu zhruba 190.000 metrů čtverečních ploch pro služby, nakupování a kanceláře. Součástí projektu jsou základní a mateřská škola a kulturní centra. Výstavba by měla postupovat směrem od autobusové zastávky Na Knížecí. V prostorách nádraží Praha Smíchov projekt počítá s vícepatrovým parkovištěm P+R. "Počítáme s tím, že by se do těchto prostor přesunula i část současného autobusového nádraží. A Na Knížecí by vyrostlo nové náměstí zhruba o velikosti Staroměstského," dodal Anderle.

Sekyra Group v hlavním městě současně plánuje stavbu dalších velkých projektů v Karlíně a na Žižkově. Podle Anderleho v případě Rohan City podala firma žádost o územní rozhodnutí. Projekt Žižkov City je v poslední fázi změny územního plánu. IPR zpracoval novou podkladovou studii, předpoklad změny je na konci příštího roku, uvedl Anderle.
0 komentářů
přidat komentář

Související články