Demoliční bagr začal bourat domy ve Škodově ulici

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
30.10.2017 13:20
Přerov

foto: Palickap via Wikimedia Commons
Přerov - Demoliční bagr začal dnes ráno bourat první z opuštěných bytových domů ve zdevastované Škodově ulici v Přerově. Zásadní proměna bývalého romského ghetta u vlakového nádraží začala po několika letech plánů. Poslední snaha skončila neúspěchem. Firma, které město lokalitu prodalo, skončila v konkurzu a radnice musela pozemky s ruinami domů vykupovat zpět. Vedení Přerova doufá, že nyní se lokalita promění v novou městskou čtvrť. Pomoci by tomu měla i urbanistická studie.


"Škodova ulice byla ostuda města. Jsme rádi, že se nám konečně po deseti letech daří toto napravit a doufáme, že tady vznikne nová pěkná čtvrť. Nechali jsme zpracovat novou urbanistickou studii, která by měla být hotova zhruba v polovině prosince. A na základě toho se budeme dále rozhodovat, s kým budeme jednat, například s nějakým developerem," řekl ČTK náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Podle primátora Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) je důležité, že proces změn začal. "Souvisí to s vybudováním průpichu, s odkloněním dopravy od nádraží přes Mádrův podjezd, a tím se otevírá obrovský prostor rozvoje pro toto území, od pivovaru až po nádraží. Proto jsme vyhlásili urbanistickou soutěž, abychom se dopracovali k nějakému závěru. Tím se napravuje strategická chyba minulého vedení. Deset let se tady nic nedělo," řekl Puchalský.

Demoliční bagr dnes na místě přitahoval pozornost řady obyvatel města. Lidé si pády zdí domů filmovali i fotili na telefon, ze vzduchu situaci snímal také dron. Na místě budou moci nezvyklou atrakci sledovat Přerované ještě několik týdnů. K zemi totiž postupně pošle bagr čtyři bytové domy. Specializovaná firma, který zakázku na demolici vyhrála, má na bourání a vyčištění lokality 60 dnů. Náklady na demolici činí 3,5 milionu korun. Město na revitalizaci plochy získalo dotaci téměř 2,5 milionu korun. "V rámci dotace by zde měla vzniknout parková úprava. Pokud bychom měli lepší projekt do tří let, dotaci vrátíme a začneme realizovat projekt, který vznikne z urbanistické studie," doplnil Měřínský.

Radnice pozemky a budovy koupila loni po neúspěšném pokusu soukromého investora o obnovu této části města zpět do svého vlastnictví. Město za budovy a pozemky zaplatilo 3,3 milionu, více než dvojnásobek ceny, za kterou tento majetek před devíti lety prodalo soukromému investorovi. Jeho plány postavit na místě nové bytové domy se však neuskutečnily. U nádraží zůstaly ruiny a firma skončila v konkurzu.

V části Škodovy ulice, kterou město firmě Opera Bohemia prodalo, bylo původně v domech 81 bytů, z toho 55 obsazených. Poslední rodiny se z nich vystěhovaly v roce 2013. O rok dříve tam žilo podle odhadů 50 až 100 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články