Plzeň podala dovolání ve sporu s developerskou firmou Amádeus

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
30.10.2017 08:45
Plzeň



Plzeň - Plzeň podala dovolání k Nejvyššímu soudu ČR kvůli sporu s pražskou společností Amádeus. Developer žaluje město kvůli údajně zmařené investici za neuskutečněný projekt velkého obchodního centra Corso, který měl stát na místě bývalého domu kultury v centru. Amádeus Real chce po Plzni jako náhradu škody 1,853 miliardy Kč. Krajský soud vrátil kauzu k novému projednání k Okresnímu soudu Plzeň-město. ČTK to řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).


Plzeňský soud jako první instance vydal loni 4. května rozsudek, jímž žalobu Amádea na zaplacení částky zamítl a městu přiznal náhradu nákladů právního zastoupení. Proti rozsudku podal investor odvolání ke krajskému soudu. Ten 26. června 2017 rozsudek okresního soudu zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení. Dovolání proti verdiktu krajského soudu podalo město 27. září prostřednictvím okresního soudu. "Navrhuje, aby dovolací soud rozhodnutí krajského soudu změnil tak, že se rozsudek okresního soudu potvrzuje, případně aby usnesení krajského soudu zrušil a vrátil mu věc k dalšímu řízení," řekl právník města Dominik Tomášek.

Plzeňští zastupitelé schválili ve čtvrtek územní studii pro zhruba desetihektarovou zástavbu jednoho z nejdůležitějších území centrální části města mezi Denisovým nábřežím, Sirkovou ulicí a Americkou třídou. Zahrnuje také plochu po zbouraném domu kultury i obchodní dům Tesco, který Amádeus letos koupil, uzavřel a zřejmě ho zdemoluje.

Plzeňané v lednu 2013 odmítli v referendu plánovaný komplex Corso za 2,5 miliardy Kč. Amádeus pak po nedohodě s radnicí od projektu odstoupil a následně začal vyjednávat o jeho změnách.

Investor hned po schválení územní studie, na níž spolupracoval, začne připravovat nový projekt. Územní studie definuje, že zástavba musí být rozčleněná do bloků oddělených veřejnými prostranstvími, počítá se dvěma 12metrovými bulváry, podzemním parkováním a stejnou výškou budov jako na druhé straně Americké třídy. Pro obchod smí být využito nejvíce 60 procent ploch, 20 procent pro bydlení a zbytek pro administrativu a služby. Územní studie by měla podle vedení magistrátu pomoci vyřešit spor s Amádeem a koresponduje s výsledky referenda.

Do budoucna se přesune a zúží vozovka v Sirkové ulici s tramvajovými tratěmi směrem k budově ředitelství policie a dostaví se bloky domů u Hamburku ve stejné ulici, jež byly dříve zdemolovány. Urbanistická studie uvažuje také se dvěma až 40metrovými budovami, jednou na Americké směrem k nádraží a druhá naproti před Teskem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články