Bronzová pyramida v Brně připomíná oběti válek a totality

Vložil
ČTK
17.10.2006 19:50
Brno

Brno - Nový památník obětí světových válek a komunistické totality zdobí ode dneška prostranství před Justičním palácem v brněnské Rooseveltově ulici. Sochař Michal Gabriel vytvořil bronzovou trojbokou pyramidu tvořenou menšími jehlany, které se spojují a symbolizují trojici těžkých období české historie. Přibližně dvoumetrový monument stál 1,5 milionu korun z  městského rozpočtu.

    V centru města již jeden památník tří odbojů a obětí válek a totality stojí, skleněný objekt na Nových sadech se však rozpadá a město se již několik let soudí s autorem Zdeňkem Makovským, docentem místní fakulty. Pyramida před Justičním palácem má být náhradou za nepovedený a rychle chátrající pomník. "Brno má konečně důstojnou připomínku obětí tří odbojů," řekl dnes ČTK náměstek primátora Jan Holík.
    Makovského dílo za čtyři miliony korun je na Nových sadech od roku 1999, sám autor tvrdí, že za problémy mohou dodavatelské firmy. Město už neuvažuje ani o opravě monumentu. "Nejraději bychom byli, kdyby si památník vzal a někam odvezl," uvedl Holík.
0 komentářů
přidat komentář